PAVLE PAVLOVIĆ/ NASLIKAVANJE S POLITČKIM FACAMA

Svijet voli pobjednike, a političari još više! Bacaju se premijeri, opštinari, gradonačelnici u njihov ponosni zagrljaj...


16.08.22, 12:56h

 

 


Svijet voli pobjednike, a političari još više...


Jer čim neko iskoči iz sportske anonimnosti i počne osvajati medalje, postaje žrtva naslikavanja s političkim facama. Bacaju se premijeri, opštinari, gradonačelnici u ponosni zagrljaj s nositeljima rekorda i osvajača prvih, drugih i trećih mjesta na raznim listama kojima evropski i globalni mediji posvećuju pozornost. Ponosno poziraju gospoda političari kao da su upravo oni sate, mjesece i godine provodili na mukotrpnim treninzima i u znoju lica svog pobjeđivali nemoguće uslove za razvoj jednog sportiste. Uslove kojima su kumovali upravo ti što ponosno sjaje pored novih šampiona.


Sjetimo se samo koliko je trebalo trkaču Tuki da privuče dužnu pažnju odgovornih društveno političkih radnika. Sjetimo se koliko je trebalo i još treba da naša Lana Pudar konačno počne trenirati u bilo kakvom bazenu u svom Mostaru. Sjetimo se i nedavnog susreta i slikanja premijera Federacije BiH Novalića sa svjetskom plivačkom zvijezdom u usponu. Važno je pred novinarima naglasio da treba poraditi na bazenu uz Neretvu. I nakon toga, nikom ništa.


Zato mi je zasmetala i ova fotografija i vijest da će glavni grad BiH častiti jedinu zvijezdu tamne današnjice BiH sa, čak, 10.000 KM. Slikala se gradonačelnica Benjamina Karić, koja sada vješto koristi i prisustvo svjetskih glumaca na SFF da se važno ulentra, uz Lanu prije njenih najnovijih medalja. I tada i sada bilo žao mi je drage djevojčice, koja izrasta u lijepu djevojku, što postaje meta političara koji više simpatija glasačke baze dobijaju upravo zbog fotografija s njom, nego zbog svojih rezultata rada.


Mogu zamisliti kakva će parada uslijediti kada se Lana uskoro vrati doma. Ona i njen tim neće imati, maltene, vremena za trenige i pripreme od cijelog niza političara koji će potrčati da se slikaju sa jednom od najboljih plivačica Evrope.


I mogu zamisliti šta će joj sve obećavati. Možda i nagrade veće od ogromnih 10.000 KM Grada Sarajeva, kako je obećala njegova gradonačelnica.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
 

                                                                 

(DEPO PORTAL/ad)

 


BLIN
KOMENTARI