Mještani se bore za čist zrak

Nedaleko od Sarajeva širi se nesnosan smrad: Gradi se objekat bez dozvole, inspektor izdao prekršajni nalog

Hronika 15.08.22, 11:49h

Nedaleko od Sarajeva širi se nesnosan smrad: Gradi se objekat bez dozvole, inspektor izdao prekršajni nalog
Stanovništvo je pozivalo i policiju, također po uputama kantonalnog inspektora, ali policija nije izlazila na teren!

 

 

 

Neformalna grupa građana 'Zaštitimo Podžupču od trovanja', a na osnovu Zbora mještana i vlasnika nekretnina u naseljenom mjestu Podžupča koji je održan 31. jula zahtijevaju od nadležnih organa da u skladu sa svojim nadležnostima hitno zaustave nelegalnu gradnju koju poduzima Wood Team doo Ilijaš.

 

Inače, već nekoliko mjeseci gradi se objekat, kako tvrde, bez dozvola na parcelama k.č.br. 2246/1 i 1607/1 KO Župča - Općina Breza. 

 

Napominju da se izgradnja intenzivno radi i na eksploatacionom polju RMU Breza, što je potpuno nedozvoljeno i mimo zakona.

 

„Tražimo da se zaustavi konstantno zagađenje zraka i trovanje mještana naseljenog mjesta Podžupča i njihovih gostiju, koje se odvija konstantno u posljednjih 12 mjeseci, te da se zaustavi nesnošljiva buka koja se stvara radom različitih mašina, mehanizacije i zaposlenika navedenog preduzeća“, navode mještani.

 

Njihova borba traje već duži niz mjeseci i o ovom problemu su upoznati svi općinski i kantonalni nivoi, ali dosad se niko ozbiljnije nije bavio ovim problemom, jer dosadašnji izlasci na teren kantonalnih okolišnih inspektora završavalo je birokratskim nalazima, bez stvarne želje da se problem riješi.

 

Kantonalna inspekcija zaštite okoline dva puta je dolazila na teren, te su dobili odgovor da je nakon izvršenog mjerenja zagađujućih materija u zraku utvrđeno da dobijene vrijednosti ne prelaze propisane granične vrijednosti emisija, no zatražili su da se mjerenja izvrši u momentu.

 

U tom smislu je sanitarno-komunalnom inspektoru Općine Breza Elsadi Šehović, dostavljena obavijest sa uputom da po prijavi sugrađana u momentu pojavljivanja ovakvih emisija u zraku, na licu mjesta neposrednim opažanjem utvrdi i konstatuje uočene radnje koje se odnose na spaljivanje otpadnih materija nastalih u proizvodnji. No, inspektorica, prema informacijama Patrije nije izlazila na teren.

 

Stanovništvo je pozivalo i policiju, također po uputama kantonalnog inspektora, ali policija nije izlazila na teren!

 

Predsjednik Udruženja za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu u BiH Hajro Subašić naveo je ranije za FTV kako pri sagorijevanju drveta ima vrlo malo dima, skoro nikako, ali:
“Ovo što sam ja vidio na jednom ili dva snimka - to je vrlo zabrinjavajuće. Vi ne znate čime vas truje neko, kakve će posljedice biti po zdravlje, po život ovih ljudi, po djecu - to neko mora vrlo ozbiljno shvatiti”.

 

Uz veliki problem za okoliš, nedozvoljena gradnja i širenje pogona brine stanovnike.

 

„Tražimo da se prilikom izrade Prostornog plana za općinu Breza koji je u fazi izrade, uvaže stavovi mještana Podžupče koji se protive prenamjeni područja i zemljišta koje gravitira ovom naseljenom mjestu i omogućavanje dalje izgradnje bilo kakvih industrijskih pogona, te da se i predstavnici Mjesne zajednice Župča uključe u rješavanje ovih problema“, navode mještani.


Prijave građevinskim inspektorima također nisu zaustavile gradnju. Prijava je poslana 5. jula, a inspektor je izašao 1. avgusta, te je utvrdio da investitor nema nikakvu dokumentaciju. U roku nije dostavio istu, te im je samo napisana prekršajna prijava u iznosu od 1.000 KM!?

 

Opravdan je strah tamošnjih stanovnika da će objekat biti izgrađen, a potom već viđeno biti i legaliziran.

 

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić (SDA) kazao je ranije da nema nikakve ni usmene ni pismene dozvole niti saglasnosti. 

 

„Predmet vodi građevinska inspektorica, ja sada zaista ne znam o kojim gabaritima se radi, neka druga rješenja daje viši nivo vlasti, odnosno kanton i tako dalje”, istakao je Jusić.

 

Ali, dok se nalaze u vrtlogu kompliciranog sistema nadležnosti stanovnici brezanskog naselja Podžupča trpe nesnosan smrad iz obližnje tvornice za proizvodnju namještaja. Poručuju ostat će istrajni u svojoj borbi za čist okoliš, te da neće stati s obraćanjima nadležnim inspekcijama i vlastima na svim nivoima. 


(Patria, DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI