BORBA ZA BOGATSTVO SE NASTAVLJA U NOVOM IZBORNOM CIKLUSU

Stvarna i tajna imovina: Ko će prebrojati sve vile, parcele, milione bh. političara? Evo koliko su imućni...

Front 12.08.22, 11:38h

Stvarna i tajna imovina: Ko će prebrojati sve vile, parcele, milione bh. političara? Evo koliko su imućni...
Primjerice, šest prosječnih plaća isplati se za jedan mjesec predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, a toliko “zarade” i jedan zastupnik ili ministar

 

 

Izvor: Interview.ba

Piše: Maja NIKOLIĆ

 

Za nepuna dva mjeseca pred nama su novi opći izbori.

 

Izborna kampanja već je počela, a u borbi za pozicije i ugodne plaće ovdašnji političari na sve su spremni. Zašto? Zato što je to najlagodniji, a najbolje plaćeni posao.


Primjerice, šest prosječnih plaća isplati se za jedan mjesec predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, a toliko “zarade” i jedan zastupnik ili ministar.

 

No, imovina političara raste i mnogo više nego što zarađuju, a mostarski profesor, sociolog Slavo Kukić već dugi niz godina upozorava na sebičnost i bahatost glavnih aktera bosanskohercegovačke politike.

 

– Ova zemlja je, pošteno govoreći, puna i logičkih i civilizacijskih paradoksa. I usput, svi oni su međusobno jako povezani, zapravo dijelovi jedne cjeline. Ako bi se, pak, htjelo praviti nekakav, koliko-toliko logičan redoslijed, prvi u nizu tih paradoksa su nacionalizam i nacionalističko zastrašivanje, kojima se razvija mržnja i netrpeljivost prema drugom i drugačijem, izazivaju i radikaliziraju strahovi o prijetnjama biološkom opstanku vlastita naroda i, na koncu, proizvodi homogeniziranje po dobro prepoznatljivom matrici jedan narod – jedna partija – jedan vođa – ističe na početku razgovora za Interiew.ba profesor Kukić.

 

imovina-2

 

Paradoks koji prethodi


I dodaje da taj paradoks, radi li se o BiH, prethodi svima ostalima – nepotizmu, kriminalu i korupciji posebice, i u odnosu na njih on služi kao paravan koji njihove aktere štiti od pravnog progona.

 

– Tek nakon svega navedenog dođu i enormno visoka primanja za posao kojeg, ne da loše rade, nego, mirne duše se može reći, ne rade nikako. U prilog tome, ako se već hoće, svjedoči i broj održanih zasjedanja i usvojenih zakona, kako na razini Federacije, tako i na razini BiH.“


Provjerili smo u imovinskim karticama pojedinih političkih dužnosnika, koje je objavio CIK nakon općih izbora 2018.godine, koliko su imućni.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(Interview.ba, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI