na današnjoj sjednici

CIK kaznio četiri politička subjekta zbog prijevremene izborne kampanje: Evo koliko je novca u pitanju

Front 11.08.22, 20:58h

CIK kaznio četiri politička subjekta zbog prijevremene izborne kampanje: Evo koliko je novca u pitanju
Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina pozvala je sve političke subjekte i kandidate da se uzdrže od kršenja odredbi Izbornog zakona BiH

 


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici kaznila je četiri politička subjekata zbog kršenja Izbornog zakona BiH. Naime, ove odluke su donesene zbog kršenja odredbi člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH.

 

UKLANJANJE SADRŽAJA

 

Za DNS su izrečene tri kazne u ukupnom iznosu od 10.500 KM, a jedna za SDPBiH. Kada je riječ o DNS-u, kažnjen je zbog sponzorisanih objava na društvenim mrežama prije zvanične izborne kampanje. Postupajući po inicijativama Transparency Internationala BiH, jedna od kazni se odnosi na objave Marka Kubatlije, kandidata DNS-a za Narodnu skupštinu RS-a, te je ovoj stranci izrečena kazna od 3.000 KM. CIK smatra DNS odgovornim što je ovaj kandidat na Facebooku vodio plaćenu izbornu kampanju prije njenog službenog početka. Izrečena je i privremena mjera kojom se nalaže da se sporni sadržaji uklone sa Facebooka.


Kazna od 3.500 KM stigla je Nenada Nešića, predsjednika DNS-a i kandidata za člana Predsjedništva BiH. Utvrđeno je da je objavio sponzorisanu objavu, a naloženo je stranci da upozori Nešića da sporne objave skloni sa Facebook stranice. Treća kazna DNS-u od 4.000 KM odnosi se na Aleksandra Glavaša, kandidata ove stranke za Predstavnički dom PSBiH.


CIK je na inicijativu TIBiH, koji je prijavio Belmina Zukana, pokrenuo postupak jer je promovisao sebe kao kandidata SDP-a za federalni Parlament na FB stranici te je izrekao SDP-u BiH kaznu od 1.700 KM.

 

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina pozvala je sve političke subjekte i kandidate da se uzdrže od kršenja odredbi Izbornog zakona BiH.


- Stupile su na snagu izmjene i dopune Izbornog zakona. Za ovu povredu minimum kazne više nije 1.000 KM, kao što je to bilo ranije. Ta minimalna kazna će sada iznositi 3.000 maraka. Ukoliko je u pitanju već sankcionisana politička stranka, neće se izreći kazna od 3.000 i onda ćemo zaista imati problem, jer će doći do negativnih komentarisanja odluka CIK-a u smislu da se izriču visoke novčane kazne. Ali, ako je neko već jednom sankcionisan, treba biti dovoljno ozbiljan da shvati da se prate sve objave, kazala je Bjelica Prutina.

 

TEŠKO STANJE


CIKBiH je dobio molbu od PDP-a i Platforme za progres da im se za izrečene kazne omogući plaćanje na rate zbog finansijske situacije u kojoj se stranke nalaze, odnosno zbog nedostatka novca za redovno izmirenje obaveza. Stoga je CIK donio zaključak kojim se dozvoljava PDP-u da kaznu od 27.000 maraka plati na deset mjesečnih rata od 1. septembra. Dozvoljeno je i Platformi za progres da kaznu od 17.000 KM plati u 12 mjesečnih rata.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI