Udar na Krim iz zraka?

Satelitske snimke zapanjile stručnjake: Četiri kratera i skladište municije rješavaju misteriju?

Hronika 11.08.22, 14:58h

Satelitske snimke zapanjile stručnjake: Četiri kratera i skladište municije rješavaju misteriju?
Satelitske snimke američke kompanije Planet Labs analizirao je i The War Zone, koji navodi da se čini da je najmanje deset zrakoplova oštećeno ili uništeno

 

 

Nakon neočekivanog napada na rusku utvrdu u Crnom moru, poluotok Krim, analize satelitskih snimki napada na tamošnju rusku bazu pokazale su značajnu štetu. Stručnjaci koji su pregledali snimke kažu kako se piste zračne baze Saki čine doimaju netaknute, ali se čini da je nastradalo najmanje osam zrakoplova u bazi. Vidljivo je nekoliko srednje velikih kratera i spaljena zemlja od požara koji se proširio nakon višestrukih eksplozija.

 

Većina oštećenih ili uništeni zrakoplova nalaze se na jednom dijelu piste, daleko od natkrivenih hangara, a satelitske snimke Planet Labsa prva su potvrda iz neovisnih izvora da je baza oštećena. Rusi su, podsjetimo, objavili da je došlo do eksplozije municije te da se bazom proširio požar.

 

No, teorije o tome kako su Ukrajinci izveli udar na Krim su brojne. Od priče o partizanima s Krima, ljudima odanima Ukrajini, koji su u prvoj maniri podzemnog pokreta otpora detonirali eksplozije i postavili eksploziv, ili barem pomogli ukrajinskoj vojsci udaljenoj najmanje 200 kilometara od mjesta udara. Do priča o tome kako su Ukrajinci iskoristili novo oružje mnogo daljeg dometa od američkih Himarsa, koje je ili strane ili čak njihove domaće proizvodnje.

 

Ukrajinci su otprilike kad i vijest o događaju na Krimu objavili da su uspješno napali željezničke i druge prometne koridore na jugoistoku Ukrajine koje su u invaziji dosad osvojile ruske snage. Ti napadi, jaki udarci i dalje oružano nadmoćnijoj ruskoj sili, spominjani su u kontekstu pokretanja velike ukrajinske protuofenzive i najave vrha ukrajinske politike o tome da će vratiti sve okupirane dijelove zemlje.

 

Ipak, Ukrajina nije preuzela, službeno, odgovornost za napade. "Mislim da su Rusi prekršili vrlo jednostavno pravilo: ne pušiti na opasnim mjestima. I to je to", komentirao je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, a ministarstvo je objavilo i video na kojem se ismijavaju ruski turisti na ljetovanju na Krimu. "Krim je Ukrajina", kažu autori filmića s isječcima ruskih kupača koji bježe s plaže s ležaljkama s baldahinima. "Apsolutni je legitimno da Ukrajina primijeni smrtonosnu silu kako bi ne samo vratila svoj teritorij već i odbacila osvajača", komentirao je Ben Wallace, britanski ministar odbrane događaj.

 

Satelitske snimke američke kompanije Planet Labs analizirao je i The War Zone, koji navodi da se čini da je najmanje deset zrakoplova oštećeno ili uništeno. Međutim, prema njihovoj analizi, velika je mogućnost i da su drugi avioni oštećeni samo što su oštećenja takva da se ne vide na satelitskoj snimci. Ključna infrastruktura zračne baze se, prema snimkama, ne čini oštećena.

 

Većina oštećenja, piše War Zone, je na jugozapadnom dijelu baze na parkiralištu zrakoplova i blizu ograda piste. U usporednoj analizi sa snimkama načinjenima dan ranije vidi se da su na mjestu udara bila tri SU-24 Fencera i jedan SU-30 Flanker. Snimke nakon napada pokazivale su najmanje jedan uništeni Flanker. Nekoliko obližnjih konstrukcija pokazivalo je oštećenje većeg ili manjeg stupnja. Snimke Planet Labsa pokazuju najmanje četiri relativno velika kratera, sva četiri slične veličine. Usporedba snimki od dan ranije upućuje na to da su uništena najmanje tri SU-30 Flankersa i još tri SU-24 Fencersa. Još jedan SU-24 i obližnja struktura, u tom dijelu baze, su vjerojatno uništena. Peti SU-24 također izgleda oštećen, piše u analizi The War Zone.

 

Ukrajine vlasti, ističe TWZ, objavile su da je najmanje deset aviona uništeno, ali satelitske snimke, piše portal, pokazuju da je brojka još i veća.

 

Juri Ignat, glasnogovornik ukrajinskim zračnih snaga, izjavio je da je Rusija u toj bazi imala zrakoplove tipa Su-24, Su-30 i Il-76.

 

Službena verzija kaže da je samo jedna osoba poginula, ali moguće je da je smrtno stradalih bilo i više. Najnovije snimke pokazuju da su Rusi odveli dio zrakoplova s mjesta gdje se odvio napad u drugi dio baze. TWZ ističe kako avioni koji sa snimki djeluju neoštećeno također mogu imati značajna oštećenja koja bi ih izbacila iz stroja.

 

Iz snimki i slika sa društvenim mreža zaključuje se da su oštećena vozila blizu baze, a slike su i dan nakon događaja pokazivale stupove dima s velikom zgarišta. Zanimljivo je da prema analizi TWZ-a skladište municije – konstrukcija koja izgleda kao skladište municije u bazi - nije oštećeno. Isto vrijedi i za vjerojatno skladište za gorivo. TWZ zaključuje da iz analize proizlazi da su meta bili borbeni avioni što upućuje na to da je riječ o namjernom zračnom udaru ili nečem sličnom. Moguće je i da su u pitanju bili naoružani dronovi, ali slike s mjesta događaja ne isključuju ni mogućnost da pomoći s tla. No, najveća šansa je da je udar došao iz zraka.

 

(Jutarnji.hr, DEO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI