video/ bh. manekenka daleko od rodnog grada

Jasmina Gutošić otkriva detalje života i porođaja u Americi: Napustila Sarajevo, u Beogradu upoznala Vladimira, odselila u Miami...

ŽENA iN 11.08.22, 13:08h

Jasmina Gutošić otkriva detalje života i porođaja u Americi: Napustila Sarajevo, u Beogradu upoznala Vladimira, odselila u Miami...
Prošle godine na svijet je stigao njen sin Luka Benjamin. Porođaj je obavljen u Americi, a Jasmina je za magazin Azra govorila o svom iskustvu, otkrila sve prednosti porođaja u SAD-u, te zbog čega bi budući roditelji trebali pratiti njen primjer

 

  


Jasmina Gutošić rođena je Sarajka s trenutnom adresom u Miamiju. Prije nego se odselila u Miami, u augustu prošle godine, dvije godine je živjela u Beogradu, gdje je i upoznala partnera Vladimira. Osim što je diplomirala pravo na Američkom univerzitetu i iza sebe ostavila zapažene uspjehe u svijetu modelinga, Jasmina se nedavno ostvarila u najljepšoj životnoj ulozi. Prošle godine na svijet je stigao sin Luka Benjamin. Porođaj je obavljen u Americi, a Jasmina je samo za Azru govorila o svom iskustvu, otkrila sve prednosti porođaja u SAD-u, te zbog čega bi budući roditelji trebali pratiti njen primjer.


– Zaista nema riječi da se to opiše. Porodila sam se carskim rezom, ne svojim izborom nego zbog medicinskih komplikacija. Sjećam se trenutka kad su mi ga pokazali i koliko sam čekala da mi ga donesu kad me prebace u sobu s intenzivne njege. Toliko je tu emocija da mi je sve onako poprilično u izmaglici – opisala je svoje osjećaje kada je prvi put vidjela svog sina.


Porodili ste se u Americi. Zbog čega ste donijeli tu odluku?


– Moj život je oduvijek bio vezan za SAD i od momenta kad sam saznala da po 14. amandmanu svako dijete rođeno na tlu SAD-a postaje automatski američki državljanin, znala sam da ću se tamo poroditi. Američko državljanstvo u mnogo čemu mijenja život od neograničenih mogućnosti za putovanja do mogućnosti upisa na razne univerzitete. Svijet jednostavno funkicioniše tako da su određene nacije privilegovane u odnosu na druge. Dakle, Luka Benjamin je po rođenju automatski postao građanin SAD-a. Dan nakon porođaja sestra je donijela računar i uzela podatke. U Americi možete izabrati koje god želite prezime bez obzira da li ga vi nosite. Poslije dobijete rodni list, s kojim djetetu vadite pasoš.


Gdje ste se tačno porodili, koji grad i u kojoj bolnici? Kakvi su uslovi za trudnice i bebe?

 

–  U Mount Sinai Miami Beach hospitalu u Miami Beachu. Uslovi su fantastični. Sa mnom je bila moja mama, inače primarius pedijatar iz Sarajeva, i bila je oduševljena bolnicom. Imate dvokrevetnu sobu sa sebe i onoga ko je uz vas. Svaka soba ima kupatilo s tuš kabinom. Beba bude s vama i sestra vas obilazi svaki sat ili po pozivu ako vam nešto treba.


Šta sve njihova usluga podrazumijeva? Cijene, procedura, osiguranje?


– Ja nisam imala uplaćeno internacionalno osiguranje u trenutku kad sam zatrudnila. Nijedno osiguranje ne želi osigurati trudnicu, a nakon što se osigurate, svako osiguranje ima carensu od najčešće tri mjeseca prije nego je voljno pokrivati medicinske troškove trudnoće. Prirodan porod košta 17 hiljada dolara, međutim, pošto sam ja imala hitan carski, bilo je naknadnih troškova.


Kako je tekao proces oporavka? Koliko dugo ste ostali u bolnici?


– Oporavak je tekao relativno brzo. Iako sam bila razočarana što je bio carski rez, bila sam i psihički i fizički spremna za drugačiji oporavak. Mnoge žene misle da je carski lakši način, ali nije. To je velika i ozbiljna operacija u kojem isjeku osam slojeva vašeg abdomena da bi došli do bebe. Ja sam iz bolnice izašla s tri kilograma više nego sto sam otišla na porod jer sam bila toliko otekla, poremećen protok limfe, infuzije… Poslije imate ograničenu pokretljivost, ne smijete podizati ništa teško. Bol je meni bila podnošljiva, jer inače imam visok prag tolerancije boli. Ja sam tražila da izađem iz bolnice poslije dva dana, jer sam željela biti kući sa svojim sinom.


Šta je to što danas znate, a što biste voljeli da ste znali u vezi s trudnoćom, porođajem i podizanjem bebe ranije?

 

– Kad je riječ o porođaju i podizanju bebe, bila sam poprilično upućena u sve, uz majku pedijatra i tetku ginekologa nisam ni imala izbora. Voljela bih da sam imala više informacija o tehničkoj organizaciji. Osiguranje je vrlo bitno, recimo, smanjilo bi mi znatno troškove da sam o tome na vrijeme razmišljala. Također, s obzirom na to da je momentalno u SAD-u ekspanzija Floride, odnosno mnogo ljudi se seli ka jugu jer je u vrijeme pandemije bilo lakše opstati tamo. Drugi je što Florida nema državni porez pa mi je bilo preteško naći stan. Poslije je bilo nemoguće naći dobru dadilju. Te finese bolje je organizovati na vrijeme ko planira porođaj u inozemstvu.


Zbog čega biste preporučili budućim roditeljima da prate Vaš primjer?


– Meni je, naravno, jasno da u Bosni i Hercegovini nema svako uslove da organizuje sebi porođaj u Americi, ali savjetovala bih onima koji se odluče na to da pripreme na vrijeme internacionalno osiguranje i stan, koji mogu naći online ili bar nekoliko stanova kao opciju. Jer, kada nađete stan, čeka se još 10-tak dana da asocijacija te zgrade odobri da se uselite. I ni slučajno ne savjetujem ženama da idu same kao što sam ja. Meni je mama došla sedam dana prije porođaja i moje “mogu ja sve sama” me zamalo skupo koštalo.

 

Pročitajte još:

DEPO TV - BEZ DLAKE NA JEZIKU/ Jasmina Gutošić: Imam širok pogled na život, pa ko voli, nek' izvoli! Ne zanima me primitivna sredina!

 

BONUS VIDEO: Jasmina Gutošić, Anica Kovačević i Nedim Malkočević u TV/web seriji "TRIP: Ta sjajna putovanja"

 

 

(Azra/DEPO PORTAL/ad)