VIDEO/ U gradu Saki oglasile se sirene

Snažne eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na Krimu: Evo šta su zabilježili turisti s obližnjih plaža

Hronika 09.08.22, 19:15h

Snažne eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na Krimu: Evo šta su zabilježili turisti s obližnjih plaža
Za vrijeme samo jedne minute, oko 15.30 sati (oko 12:30 po lokalnom vremenu), čulo se najmanje 12 eksplozija različitog intenziteta, rekla su dva očevica. Tri su bile posebno glasne, izazivajući iskre i dim. Oko 30 minuta kasnije, još jedna eksplozija, koju su očevici opisali kao najglasniju od svih

 

 

 

Troje lokalnih očevidaca reklo je Reutersu da su čuli snažne eksplozije i vidjeli crni dim koji se diže iz pravca ruske vojne baze u mjestu Novofedorivka, na anektiranom poluotoku Krim.

 

Na snimkama navodno s lica mjesta, a neke od njih postavljene su i na društvenim mrežama, koje su zabilježili s obližnjih turističkih plaža, vidi se oblak dima. Reuters navodi da se te snimke nisu mogle odmah potvrditi.

 

Za vrijeme samo jedne minute, oko 15.30 sati (oko 12:30 po lokalnom vremenu), čulo se najmanje 12 eksplozija različitog intenziteta, rekla su dva očevica. Tri su bile posebno glasne, izazivajući iskre i dim.

 

Oko 30 minuta kasnije, još jedna eksplozija, koju su očevici opisali kao najglasniju od svih, izazvala je još dva oblaka dima i prašine. U obližnjem gradu Saki oglasile su se sirene.

 

 

Ruski guverner Krima Sergej Aksjonov rekao je u objavi na svom Telegram kanalu da je otišao u to područje i da se „okolnosti razjašnjavaju“.

 

Savjetnik Aksjonova potvrdio je da je došlo do eksplozija, ali je odbio komentirati mogući uzrok, javile su ruske novinske agencije, a prenosi Reuters.

 

Angažirane su službe hitne pomoći, javila je novinska agencija TASS, pozivajući se na regionalno ministarstvo zdravlja.

 

Mještani su prijavili zastoje na putevima koji vode dalje od obale.

 

Rusija je desetljećima uzimala u zakup pomorsku luku Sevastopolj, dom njene Crnomorske flote, od Kijeva, ali je 2014. godine anektirala cijeli poluotok što nije priznala većina drugih zemalja, navodi Reuters.

 

Krim je do sada bio pošteđen intenzivnog bombardiranja i artiljerijskih borbi koje su se vodile u drugim oblastima istočne i južne Ukrajine od 24. februara, kada je predsjednik Vladimir Putin naredio ruskim oružanim snagama da uđu u Ukrajinu – uključujući neke dijelove sa sjedištem na poluotoku.
 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI