Nakon pisanja magazina 'Stav'

BH novinari: Zaustaviti verbalno nasilje nad portalom Prometej

Mediji 06.08.22, 14:57h

BH novinari: Zaustaviti verbalno nasilje nad portalom Prometej
Jedan od novinara magazina Stav nazvao je portal Prometej, urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu „karcinomima“ poručivši kako treba „raditi sve na sprečavanju njihove metastaze“

 

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima portala Prometej i uredniku Franji Šarčeviću, te osuđuju prijetnje i verbalno nasilje kojem su izloženi posljednjih desetak dana putem medija i društvenih mreža.

 

U saopćenju Udruženja/udruge BH novinari navodi se da su se urednik Šarčević i portal Prometej našli na udaru političkog magazina Stav iz Sarajeva i hajke na društvenim mrežama, nakon što su, na kritički način i drugačije od većinskog mišljenja u Sarajevu, pisali o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, nedavnim protestima ispred zgrade OHR-a, kao i odluci visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.  

 

- Jedan od novinara magazina Stav nazvao je portal Prometej, urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu „karcinomima“ poručivši kako treba „raditi sve na sprečavanju njihove metastaze“. U istom članku, Prometej je optužen za podršku „politici aparthejda“  i onima koji hoće da „osujete“ borbu Bošnjaka za „državotvornost“, kako navodi Stav. Nakon pisanja ovog magazina, uslijedila je hajka i objava mrzilačkih sadržaja na društvenim mrežama – navodi se u saopćenju.

 

Upravni odbor BH novinara naglašava kako su huškanje i širenje govora mržnje prema portalu Prometej, uredniku Šarčeviću i njegovoj porodici nedopustivi u demokraskom društvu, koje bi trebalo njegovati kritiku i različitost mišljenja o događajima i aktuelnim temama.

 

- Svako drugo ponašanje, a posebno podsticanje ili pozivanje na nasilje nad medijima, novinarima i svima koji se usude javno zastupati drugačije mišljenje putem medija ili društvenih mreža, ozbiljno je kršenje prava na slobodu izražavanja - navodi se u saopćenju.

 

Udruženja/udruga BH novinari pozivaju policiju i tužiteljstvo Kantona Sarajevo da poduzmu potrebne istražne radnje i zatraže pravno sankcioniranje onih koji ugrožavaju sigurnost i pravno na slobodu izražavanja novinara i urednika portala Prometej. 

 

- Zabrinjava činjenica da se među onima koji šire mržnju i etničku netrpeljivost prema Prometeju, kao i njegovim urednicima i novinarima, nalaze osobe izdašno podržane projektima međunarodne zajednice u BiH, među kojima su neke od ambasada i sjedišta međunarodnih organizacija i institucija sa sjedištem u Sarajevu. Ovom prilikom, UO BH novinara poziva te međunarodne organzacije da prestanu s praksom pružanja podrške osobama koje su glavni izvori govora mržnje i podsticanja na online nasilje prema portalu Prometej, kao i drugim medijima i novinarima u BiH koji kritički pišu i izvještavaju, njegujući  kulturu dijaloga i različitosti kroz novinarske sadržaje - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI