je li utjecala na njegove političke odluke?

Biografija otkrila nove detalje Putinovog života: Postao je drugačiji zbog svoje mlade ljubavnice. Bio je energičniji

Nedjeljni magazin 01.08.22, 08:09h

Biografija otkrila nove detalje Putinovog života: Postao je drugačiji zbog svoje mlade ljubavnice. Bio je energičniji
Short opisuje ruskog predsjednika kao izoliranog koji za razliku od većine svjetskih lidera, nije okružen porodicom koja bi mu pomogla da ostane prizeman

 

 

 

U novoj biografiji Vladimira Putina kratkog naslova “Putin”, koja će biti u prodaji od idućeg vikenda, autor Phillip Short piše o tome kako je navodna ljubavnica Alina Kabajeva utjecala na predsjednika Rusije.

 

U novoj knjizi sugerira se da je bivša ruska gimnastičarka Alina Kabajeva možda imala utjecaj na vanjskopolitičke odluke Vladimira Putina, piše Newsweek. Short opisuje ruskog predsjednika kao izoliranog koji za razliku od većine svjetskih lidera, nije okružen porodicom koja bi mu pomogla da ostane prizeman.

 

Short piše da se u Putinovom ponašanju mogla uočiti “suptilna promjena” otprilike u isto vrijeme kada su počeli natpisi o njegovoj vezi s Kabajevom. Kako je autor istakao nakon što je otpočeo romansu s mlađanom partnericom djelovao je puno energičnije. Autor biografije smatra da takva promjena raspoloženja nije bila ograničena samo na Putinov privatni život.


 
“Da li to bio jedan od faktora koji je pomogao u stvaranju, s ruskog stajališta, samopouzdanijeg i snažnijeg, a sa stajališta Zapada agresivnijeg pristupa vanjskoj politici? Moguće je, ali zbog Putinove odlučnosti da svoj privatni život zadrži za sebe, nemoguće je znati”, poručuje Short.

 

Veza Putina i Kabaeva nikada nije potvrđena, a prvi je o njoj pisao o Moskovsky Korrespondent 2008. godine. Ubrzo nakon toga i demantija ruskog predsjednika moskovski tabloid je ugašen. Bilo je navoda da su prvi čovjek ruske federacije i nekadašnja gimnastičarka dobili dijete, ali ni to, također, nije dobilo službenu potvrdu.

 

Američko Ministarstvo finansija je u aprilu ove godine pripremilo sankcije protiv Kabajeve zbog “bliske povezanosti s odgovornim ljudima koji  podržavaju agresiju na Ukrajinu”, ali te sankcije nikada nisu stupile na snagu zbog bojazni da bi povećale tenzije između dvije zemlje. Iako se SAD suzdržao od toga da i Kabajevu uključi na popis, Evropska unija i Velika Britanija uvele su sankcije protiv bivše gimnastičarke.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI