BLIZU NAM JE, A TAKO DALEKO

Zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi: Kažu da ovako izgleda raj...

Nedjeljni magazin 29.07.22, 20:37h

Zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi: Kažu da ovako izgleda raj...
Ako vas zanima koji narodi uspijevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vrijeme, pogledajte rezultate nove studije

 

 

Balans između poslovnih obaveza i privatnog života sve se više ističe kao važan faktor blagostanja. Mislite i o tome dok sanjarite o preseljenju u zemlju idealnu za život, jer nekad stvari nisu baš kao što nam izgledaju s distance.


Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada imamo u vidu način i troškove života u velikim gradovima, piše Travel magazine.rs.


Ako vas zanima koji narodi uspijevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vrijeme, pogledajte rezultate nove studije u nastavku. Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati nedjeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.


Po svim tim kriterijumima, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.


Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

 

  •     Luksemburg
  •     Austrija
  •     Danska
  •     Norveška
  •     Finska
  •     Švedska
  •     Francuska
  •     Belorusija
  •     Holandija
  •     Švajcarska


Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati nedjeljno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat.


Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.


S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati nedjeljno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI