Visoki predstavnik u BiH

Schmidt se vraća u BiH: Sletjet će na tuzlanski aerodrom, želi izbjeći neugodna pitanja

Front 24.07.22, 16:15h

Schmidt se vraća u BiH: Sletjet će na tuzlanski aerodrom, želi izbjeći neugodna pitanja
Navodno, Schmidt je svoju odluku spreman obznaniti tokom naredne sedmice. Reakcije su brojne, posebno od onih koji smatraju da je anticivilizacijsko i nedemokratsko držanje građana BiH u nametnutim torovima

 

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt se vraća u našu domovinu večeras. Nakon što je "zakuhao" s najavom izmjene Izbornog zakona po modelu koji odgovara HDZ -u izbjegavao je novinare, a to planira i večeras tako što će umjesto u Sarajevo sletjeti na tuzlanski aerodrom, piše agencija Patria.

 

Međunarodna zajednica je ovdje načinila 'državu čuda', državu kakve nigdje nema, pisao je Schmidtu akademik Esad Duraković, čini se uzalud. Ako je suditi po dokumentima koji su procurili iz OHR-a Schmidt uvođenjem cenzusa od 3 posto za izbor delegata u Dom naroda F BiH nastavlja utabanim stazama međunarodne zajednice. To je put ka cementiranju podjele BiH, ali i mogućem okretanju Bošnjaka od Zapada prema Rusiji.

 

Schmidt svojim naumom ide i kontra Rezolucije o BiH koju je usvojio njemački Bundestag. Zašto to radi građanima BiH još ne želi pojasniti. Umjesto toga lomi prste političkim predstavnicima da aminuju njegov naum, te na šutnju obavezuje i predstavnike civilnog društva koji su mu uz podršku 90.000 građana poslali Deklaraciju o ustavnim promjenama potpuno suprotnu onome što on planira raditi.

 

Navodno, Schmidt je svoju odluku spreman obznaniti tokom naredne sedmice. Reakcije su brojne, posebno od onih koji smatraju da je anticivilizacijsko i nedemokratsko držanje građana BiH u nametnutim torovima. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je bio najdirektniji sa konstatacijom da je Schmidt svojim postupcima pokazao kako je Bošnjacima namijenjena sudbina Jevreja.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

BLIN
KOMENTARI