ODABRANO NOVO IDEJNO RJEŠENJE

Makarska riva više neće izgledati kao do sada, puno toga se mijenja: Zeleni otoci, manji trgovi, vidikovac na molu...

Nedjeljni magazin 23.07.22, 19:53h

Makarska riva više neće izgledati kao do sada, puno toga se mijenja: Zeleni otoci, manji trgovi, vidikovac na molu...
Sin i unuk glasovitog slikara Ede Murtića autori su pobjedničkog projekta uređenja rive u Makarskoj, procijenjenog na 47 milijuna kuna

 

 

 


Izabrano je idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za uređenje gradske rive u Makarskoj, a autori prvonagrađenog rada su Marko Murtić, Mak Murtić, Nada Milišić i Viktor Vidović. Riječ je o Emur studiju čiji su vlasnici sin i unuk glasovitog Ede Murtića po čijem se se rješenju planira raditi makarska riva i za koji je pobjednički studio dobio 134.400 kuna.


Rad je izabran jednoglasno na sjednici 10.srpnja, prenosi Makarska danas.


Rad je osvojio žiri bogatim zelenilom i zelenim otocima, stvaranjem mogućnosti proširenja za manje trgove, uvodeći element komunalnih stolova i stolica. Dakle rad predviđa ne samo javne sjedalice nego i stolove. U obrazloženju žiri navodi da je nagrađeni rad najbolje povezao komercijalni i nekomercijalni aspekt. Zanimljivost rada svakako je i vidikovac na molu te fiksna tenda za čekanje trajekta. Pohvaljena je tenda i rasvjeta te prepoznavanje važnosti manjih urbanističkih elemenata poput parkinga za invalide ili ugibališta za dostavu.


Ocjenjivački žiri je na kraju sugerirao da se po potrebi doradi rad, i to u kontaktu sa stručnim službama Grada te savjetničkim timom Grada. U neke od kritika spadaju bolje artikuliranje rasporeda klupa, te racionaliziranje primjene materijala. Također predlažu analiziranje cost-benefit aplikacije pojedinih rješenja kao što je Cor-Ten čelik ili materijal sjenila.


Kao pitanje se nameće sama realizacija. Planirana vrijednost investicije za opremanje s PDV-om iznosi 47 milijuna kuna. Po tome cijena uređenja po kvadratu dođe oko 600 eura s PDV-om. S kojim sredstvima Grad Makarska namjerava realizirati ovo rješenje za sada nije poznato. Dio troška snosit će ugostitelji u vidu izmjene tendi.


Inače, drugo mjesto pripalo je Dori Ivančan, Lucii Kalogjera, Matiji Vinković te Dariju Špoljarić, s 84 tisuće kuna. Treće mjesto je osvojio Fractal architecture and engineering (Karla Sršen i Antonela Tojčić sa suradnicima), četvrta je pripala Tanji Goleš i Antoniji Milovac, a peta Brunu Kostaniću.


Predsjednik Ocjenjivačkog žirija je Vedran Jukić, a podsjetit ćemo da natječaj ima dva elementa. Prvi je izrada urbanističkog rješenja rive te drugi izrada idejnog arhitektonskog rješenja uređenja uređenja urbane opreme dijela gradske rive. Prvi je dio anketni, dakle ispituje se mogućnost djelomičnog ukidanja prometa na rivi, a drugi je rađen za realizaciju. Tu se radi o urbanoj opremi (klupe, tende, suncobrani, kante…).


Svi ovi radovi moći će se pogledati i na izložbi koju je najavio DAS.

 

Vizuelni prikaz arhitektonsko-urbanističkog rješenja gradske rive u Makarskoj pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI