Zastupnik u Bundestagu

Ahmetović poručio Schmidtu: Ne koristite bonske ovlasti, ne rješavajmo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata

Front 23.07.22, 10:06h

Ahmetović poručio Schmidtu: Ne koristite bonske ovlasti, ne rješavajmo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata
Svi njemački think-tankovi, većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci su istakli protivljenje nekim od predloženih promjena. Pozivam Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, kao i OHR, da poslušaju te glasove i dozvole im da utječu na odluke. Sada je riječ o historijskom trenutku da se pokaže snaga i utaba put boljoj Bosni i Hercegovini, napisao je Adis Ahmetović

 

 

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović pozvao je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ne koristi bonske ovlasti i ne mijenja Izborni zakon Bosne i Hercegovine uoči Općih izbora 2. oktobra.


Ahmetović je pozvao da "ne rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata", te da "ne radimo ono štnikada ne bi dozvolili u svojoj državi".

 

- Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Evropske unije i u snagu (socijalne) pravde. Zato radim sve što je u mojoj moći kako bi bili sigurni da neće doći ni do kakvog razvoja situacije koji bi dodatno produbio etničke podjele u Bosni i Hercegovini - navodi se na početku saopćenja iz Ahmetovićeg ureda.

 

Podsjeća se kako je njemački Bundestag, na svome posljednjem zasjedanju prije ljetne pauze "jasno istakao kako je za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu".

 

- Mi nećemo napustiti ovu državu u trenutnoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zato pozivam visokog predstavnika međunarodne zajednice da se distancira od planova korištenja bonskih ovlasti u ovom trenu, tako blizu izbora u oktobru 2022. godine.

 

Ahmetović potencira kako istinske promjene trebaju biti urađene zajedno sa demokratski izabranim institucijama i sa proevropskim snagama.

 

- Svi njemački think-tankovi, većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci su istakli protivljenje nekim od predloženih promjena. Pozivam Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, kao i OHR, da poslušaju te glasove i dozvole im da utječu na odluke. Sada je riječ o historijskom trenutku da se pokaže snaga i utaba put boljoj Bosni i Hercegovini.

 

Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi – govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada ne bismo dozvolili u svojoj državi. Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi - poručuje njemački zastupnik.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI