NAJVEĆE PRIZNANJE OVE SVJETSKE ORGANIZACIJE

CIGRE - Međunarodno priznanje Edhemu Bičakčiću, izabran za počasnog člana

Biznis Klub 20.07.22, 14:30h

CIGRE - Međunarodno priznanje Edhemu Bičakčiću, izabran za počasnog člana
Edhem Bičakčić je jedan od osnivača BH K CIGRE i vođa delegacije koja je 1992. godine izišla preko sarajevskog aerodroma iz opkoljenog Sarajeva i učlanila naš nacionalni komitet u Međunarodnu CIGRE. Za to visoko priznanje Bičakčića je predložilo više nacionalnih komiteta CIGRE iz čitavog svijeta, i to od Ukrajine do Kanade

 

 


Međunarodno vijeće za velike električne sisteme - CIGRE sa sjedištem u Parizu je Edhema Bičakčića, predsjednika ovog komiteta u BiH (BH K CIGRE), izabralo za počasnog člana što spada među dva najveća priznanja koja dodjeljuje ova svjetska strukovna organizacija.


Priznanje će mu 28. augusta, na svečanom otvaranju 49. zasjedanja CIGRE u Parizu, pred 3.600 učesnika tog skupa, uručiti Michel Augonnet, predsjednik Međunarodne CIGRE.


Edhem Bičakčić je jedan od osnivača BH K CIGRE i vođa delegacije koja je 1992. godine izišla preko sarajevskog aerodroma iz opkoljenog Sarajeva i učlanila naš nacionalni komitet u Međunarodnu CIGRE. Za to visoko priznanje Bičakčića je predložilo više nacionalnih komiteta CIGRE iz čitavog svijeta, i to od Ukrajine do Kanade.


- Bez obzira na to što se to priznanje dodjeljuje meni lično, smatram ga priznanjem našem članstvu i cijelom BH K CIGRE, koji je organizirao desetina savjetovanja, okruglih stolova, konferencija i kolokvijuma. Veliko priznanje za naš komitet je i činjenica da je Međunarodno vijeće za velike električne sisteme CIGRE, sredinom 2019. godine u Rio de Janeiru (Brazil), odlučilo da sjednicu rukovodnog tijela - Administrativnog vijeća, održi u Sarajevu u ljeto 2023. godine, što je prvi put da neko u našem širem okruženju dobije organizaciju ovako značajnog skupa - izjavio je Bičakčić za Fenu.


Naglasio je da se BiH nalazi pred novim izazovima i kreiranja rješenja za budućnost, te da ćemo biti domaćini svjetskom događaju i vodećim svjetskim eminentnim stručnjacima iz oblasti elektroenergetike.


- Na početku 21. stoljeća ta oblast ima dinamičan razvoj zasnovan na novim znanjima i tehnologijama i sasvim je sigurno da će se i na zasjedanju u Sarajevu tragati za odgovorima na izazove koji su pred nama -  istakao je Bičakčić.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI