VIDEO/ Susret u Iranu

Erdoganova 'slatka osveta': Natjerao Putina da čeka pred kamerama - ovaj snimak najbolje govori koliko se promijenio nakon Ukrajine

Front 20.07.22, 08:07h

Erdoganova 'slatka osveta': Natjerao Putina da čeka pred kamerama - ovaj snimak najbolje govori koliko se promijenio nakon Ukrajine
Bio je to nepoznat teren za ruskog čelnika koji je stekao reputaciju da svjetske čelnike tjera da čekaju, namjerno, ponekad satima nakon što su zakazani razgovori trebali početi. Neki su nagađali da je to možda osveta za sastanak u Moskvi 2020. na kojem je Erdogan čekao toliko dugo da uđe u sobu za sastanke da je sjeo

 

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin ostao je nespretno stajati u sobi ispred gomile novinara dok je čekao da se sastane sa svojim turskim kolegom, Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

Video snimljen uoči sastanka u utorak u Teheranu prikazuje Putina kako se vrpolji, prebacuje težinu s noge na nogu i radi niz grimasa pred kamerama gotovo punu minutu prije nego li ga je Erdogan konačno došao pozdraviti.

 

Bio je to nepoznat teren za ruskog čelnika koji je stekao reputaciju da svjetske čelnike tjera da čekaju, namjerno, ponekad satima nakon što su zakazani razgovori trebali početi. Neki su nagađali da je to možda osveta za sastanak u Moskvi 2020. na kojem je Erdogan čekao toliko dugo da uđe u sobu za sastanke da je sjeo.

 

Novinari su snimili trenutak kada je Putin ušao u prostoriju u utorak u očekivanju da će Erdogan brzo slijediti njegov primjer. Umjesto toga, ostao je stajati dok su kamere škljocale.

 

 

Kad je vidio Erdogana da mu prilazi, podigao je ruke pomalo iznervirano, kao da mu želi kazati ‘Pa, dobro gdje si?‘

 

"Ovih 50 sekundi koliko je Erdogan natjerao Putina da čeka dovoljno govori koliko se toga promijenilo nakon Ukrajine‘, komentirala je na Twitteru Joyce Karam, viša dopisnica bliskoistočne medijske organizacije National News.

 

Karam je situaciju nazvala "slatkom osvetom" nakon što je Putin ostavio turskog čelnika da čeka oko dvije minute prije sastanka 2020. Turski mediji izvijestili su tada da su Erdogan i njegova svita ostali poniženi nakon što su bili prisiljeni čekati vani u predsoblju, što se vidi na snimci koju su naveliko dijelili ruski mediji.

 

Neki su nagađali da je Putinovo kašnjenje na sastancima s međunarodnim čelnicima kalibrirana psihološka politika koja seže u rane dane njegova predsjedništva. Putin je 2003. godine kasnio 14 minuta kod kraljice Elizabete II., a godinu dana ranije roditelji djece poginule u zrakoplovnoj nesreći čekali su ga dva sata na groblju.

 

Putin je kasnio sat vremena na svom sastanku s papom Franjom u Vatikanu u jun 2015., a godine 2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump čekao je 45 minuta prije zakazanog summita u Helsinkiju s ruskim predsjednikom.

 

Kako prenosi Radio Slobodna Europa, Angela Merkel je 2014. na sastanak s Putinom ostavljena čekati četiri sata i 15 minuta, dok je Viktor Janukovič, dok je bio ukrajinski predsjednik, svojedobno čekao četiri sata prije nego što je sjeo s ruskim čelnikom.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI