ĐETIĆI U PROBLEMU

'Turisti još nisu došli, a kad će - ne znamo': Kreveti prazni, ležaljke prazne, tvrde da nisu skupi... Crna sezona u Crnoj Gori!

Biznis Klub 17.07.22, 20:58h

'Turisti još nisu došli, a kad će - ne znamo': Kreveti prazni, ležaljke prazne, tvrde da nisu skupi... Crna sezona u Crnoj Gori!
Danas je 15. jul i turisti još nisu došli, a kad će ne znamo. Ili, ako hoćete “Čekajući Godoa”. Očigledno je državna politika, u kombinaciji sa globalnom krizom, dala rezultate koje ćemo svi osjetiti. Ne znam od čega ćemo živjeti od septembra... Ovim riječima turističku sezonu u Herceg Novom komentariše jedan od malih privrednika koji ima radnju na obali

 

 

 

Polovina je jula, a plaže na crnogorskom primorju, uglavnom prazne ili, u boljem slučaju, poluprazne. Iako se najavljivala izuzetno uspješna sezona, a stižu i optimistični statistički podaci o popunjenosti kapaciteta, na terenu je slika više nego razočaravajuća, piše portal volimpodgoricu.me


Turistički uposlenici duž cijelog primorja uglavnom su nezadovoljni, a mnogi se preračunavaju – da li će moći da plate preskupe kirije, robu, radnike, poreze.


- Danas je 15. jul i turisti još nisu došli, a kad će ne znamo. Ili, ako hoćete “Čekajući Godoa”. Očigledno je državna politika, u kombinaciji sa globalnom krizom, dala rezultate koje ćemo svi osjetiti. Ne znam od čega ćemo živjeti od septembra.


Ovim riječima turističku sezonu u Herceg Novom za VOP komentariše jedan od malih privrednika koji ima radnju na obali. I pravi nam računicu:


- Preskupe kirije koje plaćamo za godinu iako radimo samo ljeti, oko tri mjeseca, plate, porezi i doprinosi, robu koju uzimamo na dug kad počne sezona. To su ogromne obaveze za nas sezonce, i radimo makar dvije trećine sezone da sve poplaćamo. Ako uspijemo da radimo 15 dana za svoj profit, to je odlično. Ako je sezona dobra i duža, nešto ostane - kaže sagovornik VOP-a.


Dodaje da je sezona u ovom gradu, znatno lošija nego prošle godine.


- Ne trebaju nama nikakve statistike. Samo bacite pogled na plaže i na šetalište. Ako uspijemo da vratimo dugove, biće dobro, a šta ćemo od septembra, to ne znam - kaže.


Slične priče dolaze i iz drugih gradova. Svi su se uzdali u 15. jul, kada obično počinje “špic”, ali juče su pomjerili datum “početka špica” na 20. jul.


- Osjeća se da je malo življe, ali to nije “špic”. Sada je pitanje da li ćemo uopšte imati pravi špic sezone ove godine - ocjenjuju listom sagovornici VOP-a koji uglavnom imaju male, sezonske biznise.


- Kod nas na plaži cijena jedne ležaljke je 5 eura, dvije sa suncobranom 12 eura, tako da nije cijena razlog što su ležaljke prazne. Jednostavno nema ljudi. Čekamo i dalje i nadamo se - kaže jedan od zakupaca plaža u Herceg Novom.


Utjeha zu utjehu Baranima


Polovinom jula plaže na Barskoj rivijeri su poluprazne, a još nisu popunjeni ni smještajni kapaciteti na prvoj liniji do mora. Da je sezona lošija za 20-30 odsto u odnosu na prošlogodušnju potvrđuju za Primorski portal zakupci plaža i dugogodišnji turistički radnici.


- Ovogodišnja sezona je lošija nego lani. Manje je turista za 20-30 odsto. Turisti su uglavnom iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Poljske. Očekivali smo bolju turističku sezonu - kaže zakupac plaže u Čanju „VELA Beach & Bar“ Milan Babović.


Prema njegovim riječima, dvije ležaljke i suncobran koštaju 10-15 eura, što je 10-20 odsto skuplje nego prošle godine.


Zakupac plaže „Centar“ u Sutomoru Pavle Ćeklić navodi da je manje turista u odnosu na 2021. Dvije ležaljke i suncobran na uređenom dijelu plaže u Sutomoru koštaju 10 eura, ali nisu sve izdate.


Gradska plaža u Baru u petak sablasno prazna iako su brojna državna preduzeća spojila praznik, Dan državnosti sa predstojećim vikendom. Nije optimistična ni slika sa šušanjske plaže.


Dugogodišnji turistički radnik Dino Radović ističe da je sezona na Velikom Pijesku ispod očekivanja, lošija nego prošlogodišnja.


- Polovina je jula, a još nisu popunjeni smještajni kapaciteti na prvoj liniji. Ne samo luksuzniji smještajni kapaciteti da nisu popunjeni, prazni su i kreveti koji se izdaju za 10 eura na noć - kaže Radović.


Dok se iščekuju turisti i prolongira iz dana u dan „turistički bum“ sve je izvjesnije da eventualni mjesec dana takozvanog špica teško može finansijski podmiriti brojne obaveze turističke privrede na godišnjem niovu.


Za utjehu može da bude punija plaža u uvali Utjeha, ali polovinom jula nisu popunjene ležaljke ni na ovoj plaži, prenosi Primorski portal.

 

(VOP/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI