Sporni zakon prestaje da važi

Ustavni sud BiH odlučio: Inzkov zakon se mora primjenjivati i u Republici Srpskoj

Front 15.07.22, 15:19h

Ustavni sud BiH odlučio: Inzkov zakon se mora primjenjivati i u Republici Srpskoj
Ustavni sud BiH razmatrao je zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH

 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se van snage stavlja Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

 

- Ustavni sud je odlučio da ovaj sporni zakon Republike Srpske prestaje da važi kad se naša odluka objavi u Službenom glasniku BiH - izjavio je potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

 

Ustavni sud BiH razmatrao je zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

 

Ćeman podsjeća da je to odredba Krivičnog zakona kojom je predviđeno sankcioniranje za negiranje zločina genocida.

 

- Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH, a član 1.2 definira BiH kao demokratsku državu koja funkcionira na osnovu zakona i također, standard da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora. Ustavni sud je utvrdio da, u odnosu na ova dva člana, ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom - naveo je Ćeman.

 

Po njegovim riječima, ovaj zakon je predviđao da će u RS-u prestati da važi zakon koji je usvojen.

 

- Između ostaloga, s obzirom da je ovaj zakon usvojio i proglasio visoki predstavnik, postavilo se pitanje dopustivosti. Ustavni sud se rukovodio svojom i ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao institucija zakonodavna, zamjenjujući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH. Kroz praksu Ustavnog suda, kad je takav slučaj, onda se taj zakon smatra zakonom Bosne i Hercegovine, taj zakon se smatra odlukom BiH koju entiteti i njihove administrativne jedinice su obavezne poštivati - istaknuo je Ćeman.

 

Dakle, dodao je on, to je ustavno-pravna logika na kojoj je utemeljena odluka Ustavnog suda.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI