Kako sačuvati vrijednost ušteđevine

U BiH navala na euro: U svijetu ga sada masovno mijenjaju u dolar, a kod nas...

Biznis Klub 15.07.22, 13:10h

U BiH navala na euro: U svijetu ga sada masovno mijenjaju u dolar, a kod nas...
Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je konvertibilna marka vezana za evro, te da će BiH dijeliti sudbinu Evrope

 

 

 

Uprkos činjenici da je evropska valuta pala ispod dolara, prvi put za dvije decenije, u domaćim mjenjačnicama kažu da građani i dalje najviše kupuju upravo evro.

 

Potražnja za evrom u BiH povećana je početkom sukoba u Ukrajini, uglavnom zbog straha, pa su građani počeli masovno da mijenjaju konvertibilne marke u evre. Mjesecima kasnije, iako evro pada, na domaćem tržištu ništa se ne mijenja.

 

U banjalučkoj mjenjačnici “Kali” rekli su za “Glas Srpske” da se evro najviše kupuje.

 

"Osim toga, u ovo doba godine traži se i kuna jer građani ljetuju na Hrvatskom primorju. Evro je i dalje najtraženiji iako ima sporadičnog interesovanja za švajcarski franak", rekli su u mjenjačnici “Kali”.

 

Za novčanicama evra najveća potražnja vlada i u Bijeljini.

 

"Građani mijenjaju novac možda i više nego što bi trebalo. U opticaju su razne strane valute, ali evro kupuju najviše", rekli su u poslovnici mjenjačnice “Exckusive Change” u Bijeljini.

 

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je konvertibilna marka vezana za evro, te da će BiH dijeliti sudbinu Evrope.

 

"S jedne strane, nestabilnost u Evropi vezuje se za sankcije koje su usmjerene prema Rusiji, a koje su izazvale inflaciju i poskupljenje robe na njemačkom tržištu. Ljudi pokušavaju da s novcem koji imaju urade nešto kako bi sačuvali vrijednost. Jedna od mogućnosti je da iz slabije valute novac pretvarate u jaču. U svijetu sada masovno evro mijenjaju u dolar, a okreću se i švajcarskom franku. Vidjećemo šta će biti kod nas", rekao je Pavlović.

 

Naglasio je da svako traži način da sačuva vrijednost koju ima u džepu ili na računu, zbog čega pojedini kupuju nekretnine, a drugi zlato.

 

Ekonomista Marko Đogo pojašnjava da BiH nema nikakav uticaj na kretanje evra.

 

"Mi smo pasivni prihvatač mnogo širih kretanja. Jasno je da evro slabi svaki put kada nastupi neka kriza, kako zbog strukturnih, tako i zbog političkih slabosti evrozone. Iako je evrozona velika i finansijski veoma značajna i trudi se da ima nisku inflaciju, svaka kriza uzdrma ovu valutu zbog slabosti unutar evropske Centralne banke, kao i unutar institucija EU", rekao je Đogo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

.

BLIN
KOMENTARI