Zajedničko saopćenje SDP-a, NiP-a i NS-a

Trojka traži zabranu okupljanja četnika u Bijeljini za 'Dražin dan'

Front 13.07.22, 13:47h

Trojka traži zabranu okupljanja četnika u Bijeljini za 'Dražin dan'
Predsjednici stranaka Trojke, Edin Forto, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković su Policijskoj upravi Bijeljina uputili Zahtjev za zabranu tog okupljanja

 

 

Udruženje Kraljevina Srbija – Republika Srpska 17. 7. 2022. godine organizuje „Dražin dan“ u Bijeljini, na Trgu đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

 

Predsjednici stranaka Trojke, Edin Forto, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković su Policijskoj upravi Bijeljina uputili Zahtjev za zabranu tog okupljanja.

 

Tim povodom, u zajedničkom saopštenju, kažu: „Okupljanje povodom slavljenja lika i djela Draže Mihailovića predstavlja javno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Treba li podsjećati, Draža Mihailović je bio vođa fašističkog četničkog pokreta kojem je jedan od ciljeva bio istrebljenje Bošnjaka iz Sandžaka te Bošnjaka i Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Između ostalog, zbog toga je i osuđen i streljan 1946. U njegovo ime se također ubijalo i u posljednjem ratu.

 

Podsjećamo da je 22. juna 2022. godine, istina nepravomoćno, Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline.

 

Sladojević, Aleksić i Lečić su na skupu pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta 10. marta 2019. godine veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića te pjevali pjesme koje u svojim tekstovima pozivaju na prijetnju i nasilje.

 

Ako pogledamo godinama unazad, sa svakog okupljanja koje veliča lik i nedjelo Draže Mihailovića šalju se identične poruke, pa se bez sumnje može očekivati i da će na najavljenom skupu u Bijeljini biti prisutni pripadnici u vojnim odorama, a da će okupljanje biti propraćeno uzvikivanjem parola i pjevanjem pjesama kojima se poziva na nasilje, kao što je bilo i svako do sada.

 

To je buđenje traume i kopanje po ranama svim Bošnjacima i Hrvatima Bijeljine, ali i vrijeđanje svih antifašista bez obzira na njihovu etničku pripadnost i nadamo se da će do zabrane okupljanja doći.“

 

Podsjećamo ta je tužbu protiv Sladojevića, Aleksića i Lečića 2019. podnijela Lejla Brčić, tadašnja ministrica pravde u Vladi KS iz Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI