BEOGRAD

Darko Radivoje osuđen na deset godina zbog ratnih zločina

Arhiva 17.11.10, 17:43h

Sudsko vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je bivšem pripadniku milicije u sastavu Teritorijalne odbrane Tenje Darku Radivoju kaznu zatvora od deset godina za ubistvo Marjana Pleteša, pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske 20. novembra 1991. godine

zatvorSud je tokom postupka nesumnjivo utvrdio da je okrivljeni tokom bitke za Seleš i Orlovnjak izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koje mu je optužnicom stavljeno na teret, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine od 11. marta 2010. godine tereti Radivoja za ubistvo prethodno ranjenog i potom zarobljenog Pleteša.

Darko Radivoj ga je, zajedno sa Brankom Stjepanovićem, takođe pripadnikom milicije, izveo iz ambulante u Tenji u namjeri da ga preveze do komande u Boboti.

Tokom puta ga je izveo iz vozila u blizini ulaza u pravoslavno groblje, u mjestu Ćelije, i u njega ispalio rafal iz automatske puške.

U izreci presude se navodi da je Radivoj krivično djelo izvršio prema ranjenom ratnom zarobljeniku koji je u to vrijeme bio mlađi čovjek.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 6. maja 2010. godine, a saslušano je sedam svjedoka.

Vojni sud u Osijeku je 1994. godine osudio Radivoja na kaznu zatvora od 12 godina za krivično djelo terorizam.

Kaznu nije izdržao jer je postupak izvršenja obustavljen rješenjem Županijskog suda u Osijeku 1998. godine, na osnovu Zakona o opštem oprostu.

Predmet "Tenja" pravosuđe Srbije je preuzelo na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog tužilaštva Hrvatske, navodi se u saopštenju.

(RTRS, DEPO, BLIN/md)