VIŠE OD HILJADU RIJEČI

Grobnice - dokaz genocida u Srebrenici: Dokumentarna izložba fotoreportera Ahmeta Bajrića-Blicka

Mediji 06.07.22, 20:53h

Grobnice - dokaz genocida u Srebrenici: Dokumentarna izložba fotoreportera Ahmeta Bajrića-Blicka
Krajnji cilj Ahmeta Bajrića je da izložbu postavi u Beogradu kako bi tamošnjoj javnosti pokazao šta se događalo u Srebrenici i Podrinju

 

 

 

Na trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba dokumentarne fotografije "Grobnice - dokaz genocida u Srebrenici" autora fotoreportera Ahmeta Bajrića - Blicka.


- Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Zamislite koliko nam je riječi Ahmet Bajrić poručio i poslao kroz sve ove godine. Svaki jul kod nas budi emocije, tjeskobu i nelagodu. Moramo shvatiti i prihvatiti da su ove fotografije dokaz o počinjenom genocidu nad Bošnjacima - kazao je Irfan Halilagić, premijer TK, koji je i otvorio izložbu.


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je potcrtao važnost manifestacione kulture i kulture sjećanja uopšte.


- Blicko je u svojim fotografijama sačuvao toliko istine i kako vrijeme bude prolazilo cijena njegove dokumentarne fotografije bit će sve veća - istaknuo je Imamović.


Krajnji cilj Ahmeta Bajrića je da izložbu postavi u Beogradu kako bi tamošnjoj javnosti pokazao šta se događalo u Srebrenici i Podrinju.


- Moramo pričati o genocidu u Srebrenici jer će za 10 ili 20 godina reći da se tamo ništa nije dogodilo. Imaju fotografije, imaju tekstovi, imaju filmovi, imaju presude o počinjenom genocidu. Čovjek nije od kamena i zaista je bilo teško gledati majke kako tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova. Meni je najteže bilo prilikom otkopavanja grobnice u Suhoj kod Bratunca kada je ekshumirana majka sa nerođenom bebom. To su prizori od kojih vam se ledi krv u žilama - kazao je Ahmet Bajrić - Blicko.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI