Nakon bure, Semir Efendić pojašnjava

Još ništa nije gotovo: 'Znali smo da Šehović mora dati ostavku u FUP-u, on može pobijediti Izetbegovića'

Front 06.07.22, 18:45h

Još ništa nije gotovo: 'Znali smo da Šehović mora dati ostavku u FUP-u, on može pobijediti Izetbegovića'
Bećirović ako nije siguran da može pobijediti Bakira Izetbegovića, nije se trebao kandidovati. Mi smo sigurni da Nermin Šehović može pobijediti Bakira Izetbegovića - tvrdi Efendić

 

 


Lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić kazao je za kako je na listi za kandidata za člana Predsjedništva BiH ispred SBiH ime Nermina Šehovića. Naveo je kako mu je bilo poznato da Šehović mora podnijeti ostavku na poziciju u FUP-u.

 


“Ali to je bilo u zadnji čas pa je bilo malo vremena da Šehović donese odluku o napuštanju svoga posla. Apsurdna je situacija da će neko ko je javni službenik, 30 godina radi za državu, otići na biro da bi bio kandidat za javnu funkciju”, rekao je Efendić u razgovoru za N1.

 

Istakao je kako su svjesni da izjava Šehovića nije bila neophodna te da će im CIK dati dodatno vrijeme da se ta izjava podnese, ukoliko Šehović odluči da da ostavku.


“Ovo ukazuje na oblik diskriminacije da se naši policijski službenici ne mogu kandidovati”, rekao je Efendić.


Na pitanje zašto je Šehović rekao da ga niko iz SBiH nije kandidirao i da nije kandidat SBiH, Efendić je rekao da se Šehović nije protivio da ga podrže u onome u čemu ga podržava veliki broj građana BiH.


“Nije bio protiv toga da prijavimo kandidaturu”, rekao je Efendić.


“Šehović zbog ovoga sada nije dobrodošao u FUP, prate mu svaki korak”


Na pitanje zašto su ga uopće razmatrali ako ne mogu očekivati njegovu ostavku, rekao je kako postoji vrsta dileme da li napušta funkciju izborom ili kandidaturom.


“Mi ćemo dobiti rok od CIK-a najmanje pet dana u kojima će biti prilika da donese odluku. Da nije te administrativne prepreke, ne bi bilo nikakve sumnje da Šehović prihvati kandidaturu, ne kao član stranke već građanin BiH”, rekao je Efendić.


Ističe kako nije čuo da je Šehović rekao da nisu razgovarali.


“Zbog vijesti nije dobrodošao ni u FUP-u i vrlo oprezno mora dati izjave koje ne smiju biti političke”, rekao je Efendić dodajući kako ga desetine hiljada građana podržava.


“On kada bi govorio stvari koje se mogu dovesti u politički kontekst, automatski pravi prekršaj u svom poslu, podložan je prijavi, disciplinskom postupku i dr. Treba ga razumjeti”, rekao je Efendić.


“Šehović može pobijediti Bakira Izetbegovića”


Naveo je kako Šehović može pobijediti i donijeti dugoočekivanu promjenu.


“Mi smo otvorili vrata njegovoj kandidaturi, ukoliko on to želi, da otvori ta vrata”, rekao je Efendić.


Dodao je kako poznavajući njegov karakter, postoji mogućnost da prihvati kandidaturu i potpiše izjavu.


“On ima sasvim izgledne šanse. Ova priča oko Denis Bećirovića, uz svo poštovanje, nisam vidio sebe ni SBiH u takvoj vrsti političke organizacije gdje bi novi član Predsjedništva trebao osigurati svim starim političarima da ostanu tamo gdje su bili. Preuzimanje duga prema Radončiću, Kukiću, Konakoviću koji su mu sada dali podršku, onemogućava ga da bude slobodna i samostalna u tom Predsjedništvu BiH. Taj scenario nije ništa novo što se nudi građanima. Bilo bi im bolje da su našli nestranačkog kandidata poput Nermina Šehovića pa da mu svi daju podršku. Bećirović ako nije siguran da može pobijediti Bakira Izetbegovića, nije se trebao kandidovati. Mi smo sigurni da Nermin Šehović može pobijediti Bakira Izetbegovića”, rekao je Efendić.


Na komentare Elmedina Konakovića da sarađuje sa SDA i da su zloupotrijebili federalnog inspektora, kazao je:


“Nismo ništa zloupotrijebili. Konaković je neko koga je proizveo bračni par Izetbegović. Ja dok sam bio u SDA nisam bio njihov favorit. Objavio sam snimak gdje se vidi da je nalogodavac Asim Sarajlić, i meni sada pripisivati da sarađujem s njima?”, naveo je Efendić.


Podsjetio da je napustio stranku SDA  zbog toga što je sve bilo podređenu opstanku Izetbegovića.


N1: Nedostaje li vam SDA?


Efendić:Ni najmanje. Imamo ljepšu i bolju infrastrukturu. Bolja je atmosfera.


N1: Da li ćete biti zastupnik Skupštine?


Efendić: Ja sam prošli put pobijedio, onda je napravljena Šestorka. SDA nije ništa uradila da bude drugačije. Moja namjera nije ni sada da budem zastupnik. Ja mogu vršiti završnu funkciju, ali ne bih ponovo bio zastupnik. Ja radim izvršno-operativne poslove.


O izgradnji terminala za kerozin


“Kada će biti završeno, to ovisi od investitora. Općina je izdala dozvolu. Dosta toga je završeno, nije još započet hotel. Volio bih da započne brzo. Vidio sam projekat, izgleda jako lijepo i u sastavu aerodroma. Vidjeli sm oda je aerodrom oborio rekord u historiji. To će sve više biti. Dolaze turisti. Moramo kapacitet aerodroma pripremiti da opslužuje avione, vjerujem da će i on biti mali za potrebe koje će biti. Mnogo institucija je bilo uključeno u izdavanje dozvola i ne vjerujem da bi se igrali i dali nešto što ne stoj. Stojim iza toga”, rekao je Efendić.


Naveo je kako to nije grupa građana, već finansirana grupa.


“Radi se o desetinama hiljada KM izvana. Vidio sam na desetine billboarda”, rekao je Efendić za N1.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI