VIDEO/ Slučaj 'Respiratori'

Advokatica Fahrudina Solaka zadovoljna: Određen broj dokaza prikupljenih tokom istrage 'oslobađajući' za mog branjenika

Hronika 06.07.22, 13:08h

Advokatica Fahrudina Solaka zadovoljna: Određen broj dokaza prikupljenih tokom istrage 'oslobađajući' za mog branjenika
Referirajući se na najavu novog seta, od čak 101 materijalnog dokaza, koji bi trebali biti uvedeni u spis na narednom ročištu, Bajramović je podsjetila na veliki opseg materijalnih dokaza koje je Tužilaštvo uložilo, kao i veliki broj svjedoka optužbe koji su ranije saslušani

 

 

Braniteljica Fahrudina Solaka, advokatica Marsela Bajramović kazala je danas kako je u sklopu istrage u “slučaju Respiratori” prikupljen i određen broj dokaza za koje smatra da su 'oslobađajući' za njenog branjenika.

 

U tom je kontekstu navela kako veliki broj uvedenih dokaza potiče iz tužiteljskog spisa, te kako smatra da je "postupak nabavke respiratora proveden na zakonit način i da je stanje na tržištu bilo takvo da se respiratori nisu mogli nabaviti nigdje izuzev iz Kine", te da će se na te i druge činjenice koje idu u prilog odbrani osvrnuti u daljem toku postupka, kao i u završnoj riječi.

 

Bajramović je u istom kontekstu kazala da su “cijene respiratora na tržištu zaista bile takve, odnosno i više u relevantnom periodu, jer je bila velika potražnja, kao i da su respiratori plaćeni direktno proizvođaču, te da se radi o vrlo ozbiljnoj kineskoj kompaniji sa većinskim učešćem državnog kapitala i da su u konačnici ti uređaji kvalitetni i podobni za liječenje pacijenata, oboljelih od Covida-19”.

 

- Respiratori su uspješno instalirani, raspoređeni prema kliničkim centrima u Federaciji BiH i izvršena je njihova verifikacija o čemu će svjedočiti i naši naredni svjedoci - kazala je Bajramović novinarima nakon okončanja ročišta u predmetu ‘Novalić i drugi’, a na kojem je u sudski spis uveden dio materijalnih dokaza odbrane drugooptuženog Solaka.

 

Podcrtala je kako je to ono na što se odbrana fokusirala, pobijajući navode iz optužnice i navode koje je Tužilaštvo isticalo u sklopu saslušanja svjedoka tokom dosadašnjeg toka postupka.

 

Referirajući se na najavu novog seta, od čak 101 materijalnog dokaza, koji bi trebali biti uvedeni u spis na narednom ročištu, Bajramović je podsjetila na veliki opseg materijalnih dokaza koje je Tužilaštvo uložilo, kao i veliki broj svjedoka optužbe koji su ranije saslušani.

 

- Iako će to u ukupnosti izgledati obimno, smatramo da je neophodno u kontekstu dokazivanja tvrdnji naše odbrane da isti uđu i spis, jer pobijamo dokaze Tužilaštva – dodala je.

 

Solakova advokatica je u osvrtu na daljni tok postupka navela kako će i najavljena tri svjedoka upravo potvrditi njene ranije navode.

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Novalić i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina”.

 

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

 

Postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane a, kako je najavljeno, trebao bi biti nastavljen na ročištu zakazanom za 13. juli saslušanjem novog svjedoka, te ulaganjem u spis materijalnih dokaza odbrane.

 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI