oštra reakcija

Ćudić povodom sastanka bh. lidera s Varhelyijem: Zabrinjava njegov uporan ignorantski odnos prema građanima BiH zato što...

Front 06.07.22, 11:10h

Ćudić povodom sastanka bh. lidera s Varhelyijem: Zabrinjava njegov uporan ignorantski odnos prema građanima BiH zato što...
Na ishod ovih pregovora, ma kakav on bio, kao Naša stranka nećemo pristati i pozivamo sve koji su protiv institucionalizacije funkcije lidera naroda, izmišljene u cilju podjele zemlje, da jasno poruče međunarodnoj zajednici da takve stvari neće tolerisati

 

 

 

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović trebali bi danas u Briselu razgovarati s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Tim povodom reagirala je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke:

 

„Zabrinjava uporan ignorantski odnos gospodina Varhelyja i dijela međunarodne zajednice prema građankama i građanima naše zemlje. On se ogleda u činjenici da o njihovoj budućnosti pregovora s ljudima čije političke pozicije ni na koji način ne odražavaju kapacitet potreban da bi se donosile tako važne odluke o kojima će danas biti riječi. Radi se o dva člana Doma naroda i jednom članu Predsjedništva BiH. Varhely bi trebao znati da ne postoje ni privilegirani članovi Doma naroda ni privilegirani članovi Predsjedništva. Jasno je, međutim, da Varhely njih ne zove u njihovom institucionalnom, nego u parainstitucionalnom kapacitetu, u svojstvu lidera naroda.

 

To, naravno, i Dodiku i Čoviću i Izetbegoviću godi, time od međunarodne zajednice dobijaju legitimitet da su i narodi i oni kao njihovi samozvani lideri iznad države i njenih institucija. Time se institucije podrivaju, a u tome pomažu pojedini međunarodni zvaničnici, među kojima se u posljednje vrijeme ističe gospodin Varhely.

 

Na ishod ovih pregovora, ma kakav on bio, kao Naša stranka nećemo pristati i pozivamo sve koji su protiv institucionalizacije funkcije lidera naroda, izmišljene u cilju podjele zemlje, da jasno poruče međunarodnoj zajednici da takve stvari neće tolerisati.

 

Obećavam građankama i građanima da će nakon izbora u njihovo ime o njihovoj budućnosti u skladu s njihovim željama pregovarati njihovi izabrani predstavnici a ne politički potrošeni, kompromitovani, samozvani lideri naroda.  navodi se u saopćenju Sabine Ćudić.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

BLIN
KOMENTARI