Nije stranački čovjek

Semir se preračunao: Šta piše u Izbornom zakonu BiH, evo zašto Šehović ne može biti kandidat

Front 05.07.22, 09:40h

Semir se preračunao: Šta piše u Izbornom zakonu BiH, evo zašto Šehović ne može biti kandidat
Šehović bi se mogao kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnese ostavku na položaj ili postupi u skladu sa zakonima koji regulišu njegov status

 

 

 

Iako je tokom jučerašnjeg dana predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić za N1 kratko rekao da je podnesena kandidatura Nermina Šehovića za člana Predsjedništva BiH ispred te stranke, ova informacija demantirana je nekoliko sati kasnije. 

 

- Dragi građani Bosne i Hercegovine, Nermin Šehović se uopšte nije prijavio za člana Predsjedništva, ne postoji ta prijava, niti je član i niti će biti član ijedne stranke! Ovo je udar na njegovu kandidaturu na poziciju u Tužilaštvo BiH - navodi se, pored ostalog, u informaciji objavljenoj na Facebook grupi "Podrška Nerminu Šehoviću". 

 

Da bi uopšte bio kandidat, Šehović bi morao podnijeti ostavku na poziciji šefa Detašmana FUP-a u Zenici, a nije niti će. 

 

izjava-cik

 

Izborni zakon BiH jasno navodi ko može da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.

 

- Sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu se kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status - jasno stoji u zakonu.

 

Inače, Šehović je i u januaru u intervjuu na Face televiziji rekao da ga politika ne interesuje, stoga je jučerašnja objava sve iznenadila.

 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI