5. JULA, FESTIVAL BAŠČARŠIJSKE NOĆI

'Sreća, ljubav i spokoj' - koncert Straše Temkova i Sare Projkovske u BKC-u

Kultura 04.07.22, 13:57h

'Sreća, ljubav i spokoj' - koncert Straše Temkova i Sare Projkovske u BKC-u
Makedonskii umjetnici Strašo Temkov, flauta i Sara Projkovska, klavir, u okviru Festivala Baščaršijske noći održat će koncert 5. jula, sa početkom u 21 sat, u JU BKC KS

 

 


“Sreća, ljubav i spokoj” naziv je koncerta na kojem nastupaju Strašo Temkov, flauta i Sara Projkovska, klavir (S. Makedonija), a koji će se održati u okviru Festivala Baščaršijske noći, 05. jula u Galeriji JU „Bosanski kulturni centar KS“, u 21:00 sat.


Na programu su djela koja su komponovali: H. Beeftink, B. Bartok, M. Miyagi, А.  Кarastojanov, G. Schocker, P. Martin, F. Amirov.


Strašo Temkov jedan je od najuspješnijih makedonskih muzičara iz svoje generacije. Od 1991. do 2010. godine, njegova flauta postaje svojevrsni „prepoznatljivi znak“ Makedonske filharmonije u kojoj, kao prva flauta Filharmonije, redovno izvodi impresivne solističke recitale.  Talent i želja za umjetničkim ostvarenjem dovode ga do koncertnih podijuma, gdje nastupa kao solista sa nekoliko orkestara: Makedonska filharmonija, Simfonijski orkestar Ho Ši Min, Francusko-američki kamerni orkestar, Niški simfonijski orkestar, Kamerni orkestar Makedonske filharmonije, Makedonski kamerni orkestar, Kamerni orkestar Amoroso, Lady Chamber Orchestra, Kamerni orkestar „Sofija Solists”, itd.


Nastupao je na renomiranim muzičkim festivalima. Jedan je od rijetkih makedonskih umjetnika koji su nastupali u Carnegie Hall-u, (New York, SAD). Dobitnik je prestižne nagrade „Zlatna lira“ koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umjetnika Makedonije za vrhunska umjetnička dostignuća. Repertoar Straše Temkova obuhvata periode od baroka do savremene muzike, a značajna je njegova težnja da promoviše savremena djela - poput svjetske literature za flautu kao i savremenih makedonskih kompozitora.


Pored umjetničkog angažmana, Temkov je profesor je na Fakultetu muzičkih umjetnosti - Skopje, te je mentor na osnovnim i master studijama. Rezultati njegovog pedagoškog angažmana ogledaju se u njegovim učenicima koji osvajaju prestižne nagrade na takmičenjima mladih muzičara, te nastupaju sa solo recitalima i kao solisti sa orkestrima.  


Sara Projkovska (1977.) je tokom i nakon školovanja, učestvovala na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde je postigla brojne uspehe, kao solista i kao klavirska pratnja. Godine 2000. Rektorat Univerziteta “Sv. Kirila i Metodija", svečano joj je dodijelio nagradu “26. jul-Frenk Maning" za najboljeg studenta generacije.


Aktivno koncertira u Makedoniji i inostranstvu, kao spoljni saradnik nastupa sa Makedonskom Filharmonijom, aktivno radi na velikim scenskim projektima MNT-a i pozorištu “Komedija". Nosilac je projekata od nacionalnog i međunarodnog interesa. Vanredni je profesor klavira na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Skoplju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI