Sumnja potvrđena u svakom četvrtom slučaju

Otkrivene hiljade ljekarskih grešaka u njemačkim bolnicama, strahuje se da je broj znatno veći

Lifestyle 02.07.22, 20:45h

Otkrivene hiljade ljekarskih grešaka u njemačkim bolnicama, strahuje se da je broj znatno veći
Stvarni broj grešaka u liječenju mogao bi biti znatno veći nego što pokazuju statistike

 

 

 

Medicinska služba je u 2021. godini otkrila više od 3.500 grešaka u liječenju u njemačkim klinikama i ljekarskim ordinacijama, piše Deutsche Welle.

 

Broj neprijavljenih slučajeva mogao bi biti znatno veći. Sumnja na grešku u liječenju u nekoj klinici ili ljekarskoj ordinaciji potvrđena je u svakom četvrtom slučaju u 2021. godini.

 

Ovo proizilazi iz godišnje statistike o procjenama grešaka u liječenju koju sprovodi Savezna medicinska služba. Zastupnici pacijenata pozivaju na uspostavljanje registra na nivou Njemačke, piše DW.

 

Savezna medicinska služba ispitala je 13.050 sumnjivih slučajeva, a u ukupno 3.665 slučajeva je zaista mogla da identifikuje greške u liječenju. U 3.222 slučaja došlo je do greške sa oštećenjem, u 2.709 slučajeva greške su bile i uzrok pretrpljene štete.

 

U skoro dvije trećine slučajeva oštećenja su bila samo privremena, ali su u dobroj trećini pregledanih pacijenata izazvana trajna oštećenja. U nešto manje od četiri posto slučajeva, greška je prouzrokovala ili značajno doprinijela smrti pacijenta.

 

Stvarni broj grešaka u liječenju mogao bi biti znatno veći nego što pokazuju statistike, kaže Štefan Gronemejer, predsjedavajući Izvršnog odbora Savezne medicinske službe i dodaje:

 

"Broj neprijavljenih ljekarskih grešaka je znatno veći od onoga što je vidljivo u statistici. Ovo je višestruko naučno dokazano."

 

Gronemejer vidi potrebu za akcijom posebno sa takozvanim "Never Events“ (ono što se nije smjelo dogoditi - prim. red.). To su greške koje su se lako mogle izbjeći i koje su imale posebno ozbiljne posljedice po pacijenta. To uključuje, između ostalog, zamjenu pacijenata, greške u liječenju ili strana tijela koja su ostala u tijelu nakon operacije.

 

Ali takve greške su veoma rijetke: prema statistici, 2021. bilo je 130 grešaka "koje se nisu smjele dogoditi".


"Da bi se ciljanim mjerama poboljšala bezbjednost pacijenata, trebalo bi uvesti nacionalnu listu za događaje koji se ne bi smjeli dešavati", zahtijeva Gronemajer.

 

Zastupnici pacijenata takođe zahtijevaju centralni registar širom zemlje u kojem bi se prikupljale i procjenjivale ozbiljne greške u liječenju.

 

"Na osnovu rezultata mogu se izvesti neophodne preventivne mjere i provjeriti da li funkcionišu u praksi", rekao je povjerenik za pacijente savezne vlade Štefan Švarce.

 

"Samo sveobuhvatna statistika pokazuje brzo i transparentno gdje stvari idu naopako i gdje protivmjere djeluju", rekao je Eugen Briš iz Njemačke fondacije za zaštitu pacijenata.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI