PAZITE, EVO KADA MOGU BITI SMRTONOSNE

Urasla dlačica ga umalo koštala života: Proveo šest sati na operaciji i četiri mjeseca u komi!

Lifestyle 02.07.22, 09:30h

Urasla dlačica ga umalo koštala života: Proveo šest sati na operaciji i četiri mjeseca u komi!
Iako urasle dlačice mogu zarasti same tijekom vremena, simptome infekcije nikako nemojte ignorirati...

 

 

 

Svi smo se bar jednom u životu susreli s uraslom dlačicom, za koju nam nije bio potreban nikakav medicinski zahvat. Iako je ova pojava češća kod muškaraca, veliki broj žena se također suočava s problemima uraslih dlačica.


Često su bezopasne


Urasla dlaka je dlaka koja se uvila nazad u kožu, umjesto da raste iz površine kože. Medicinski je poznata kao "pseudofolikulitis barbae", a najčešća je kod ljudi s gustom, grubom ili kovrčavom dlakom.


Većinom su urasle dlake potpuno bezopasne i nestaju same, ali u rijetkim slučajevima se mogu inficirati. Inficirane urasle dlake mogu biti veoma bolne, a tada je najbolje da se neko vrijeme ne brijete, kako biste omogućili vašoj koži da se oporavi.


Problem uraslih dlačica


"Ako urasla dlaka ili područje oko nje postane veoma bolno, vruće, crveno ili natečeno, možda biste trebali posjetiti svog liječnika opće medicine. To je osobito važno ako ste dobili visoku temperaturu ili ako osjećate groznicu", navodi Svjetska zdravstvena organizacija.


U takvim situacijama, liječnici primjenjuju korištenje sterilne igle, kako bi oslobodili urasle dlake, nakon čega se dobije krema ili tablete za liječenje infekcije. Međutim, ako se urasla dlaka ne liječi, to može dovesti do drugih komplikacija, koje bi potencijalno mogle biti i smrtonosne.


Urasla dlaka može izazvati stafilokoknu infekciju, a ako infekcija uđe u krvotok, nastaje sepsa. Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je sepsa odgovorna za jednu od pet smrtnih slučajeva diljem svijeta. Iako je malo vjerojatno dobiti sepsu od infekcije stafilokokom, ipak je moguće. Bez obzira na to, ako se infekcija stafilokokom ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme, to može dovesti do hospitalizacije pa čak i do određenih operacija.


Jedan od primjera je 40-godišnji muškarac iz Ohija, čija je operacija 2016. trajala šest sati, a sve zbog komplikacija izazvanih uraslom dlakom. Tri godine od nastajanja urasle dlake koju nije liječio, dobio je cistu na nozi, zbog čega je četiri mjeseca bio u bolnici u komi.


Kako se liječi?


Dlake se mogu nježno izvući toplom krpom i mekom četkicom za zube. Nakon što namočite krpu u toploj vodi, nanesite ju na uraslu dlaku kako biste ju zagrijali i opustili pore i folikule. Trljanje krpe blagim kružnim pokretima može pomoći da se dlaka odvije.


(Net.hr/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI