oglasio se milorad dodik

O dolasku britanske vojske: BiH neće moći preživjeti one koji se u nju zaklinju... To što druga dva člana Predsjedništva...

Front 01.07.22, 10:04h

O dolasku britanske vojske: BiH neće moći preživjeti one koji se u nju zaklinju... To što druga dva člana Predsjedništva...
On je naglasio da nijednom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN NATO savezu nije dat vremenski neograničen mandat pa se NATO ne može pojaviti kao alternativa EUFORU, ukoliko ne dođe do nove rezolucije koja bi takav angažman odobrila

 

 


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom se osvrnuo na najavu dolaska britanskih vojnika u BiH u sklopu podrške NATO misije u našoj državi. Dodik ističe kako nijedan državni organ iz BiH nije potpisao jednu takvu inicijativu, štaviše nisu dali saglasnost na prisustvo bilo koje vojne formacije, a samim time ni britanske.

 

- To što druga dva člana Predsjedništva na suverenitet BiH gledaju kao na političku trgovinu govori o njima i politikama koje su ih tu dovele, ali i o BiH koja neće moći preživjeti one koji se u nju zaklinju, rekao je Dodik komentarišući izjavu Šefika Džaferovića koji je pozdravio odluku Vlade Velike Britanije o slanju "vojnih eksperata u BiH" i da će, kako on smatra, time osnažiti NATO štab.

 

Dodik je naglasio da NATO štab crpi svoje prisustvo u BiH na osnovu odgovarajućih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojima je formirana misija Altea i produžen mandat koji ističe na jesen.


- Od zaključivanja Dejtonskog sporazuma NATO nikada nije imao neposredan angažman u BiH pod imenom NATO. Taj angažman ostvarivan je preko međunarodnih vojnih misija IFOR, SFOR i sada EUFOR, koje je odobravao Savjet bezbjednosti UN. Sve rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koje se odnose na te misije su ograničenog trajanja, uglavnom na 12 mjeseci, pojasnio je Dodik.

 

On je naglasio da nijednom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN NATO savezu nije dat vremenski neograničen mandat pa se NATO ne može pojaviti kao alternativa EUFORU, ukoliko ne dođe do nove rezolucije koja bi takav angažman odobrila.

 

Dodik je istakao da istekom važenja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nijedna strana vojna sila ne može zakonito boraviti u BiH.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI