od 13. do 20. jula 2022. u Bugojnu

Jubilarno izdanje uskoro počinje: Šarolik i bogat program 50. Teatarskog festivala BiH FEDRA

Kultura 30.06.22, 15:25h

Jubilarno izdanje uskoro počinje: Šarolik i bogat program 50. Teatarskog festivala BiH FEDRA
Izbor je zasigurno mogao biti i drugačiji, ali sam uvjeren da ovakva odluka i ove predstave na najbolji način oslikavaju svu raznolikost interesovanja teatarskih stvaralaca u BiH amaterizmu danas, a i pravi su presjek trenutnog stanja i postignutih dometa - rekao je o takmičarskom programu selektor Sead Đulić

 

 

 


Ovogodišnji, 50. Teatarski festival BiH FEDRA je pred vratima, a festivalska atmosfera se već osjeti u zraku! Bugojno sa nestrpljenjem čeka početak jubilarnog Festivala, a u toku su posljednje pripreme za dolazak učesnika i učesnica iz cijele BiH!


Program je istinski šarolik i bogat, a o takmičarskom programu, selektor Sead Đulić je, između ostalog, rekao:


- Izbor je zasigurno mogao biti i drugačiji, ali sam uvjeren da ovakva odluka i ove predstave na najbolji način oslikavaju svu raznolikost interesovanja teatarskih stvaralaca u BiH amaterizmu danas, a i pravi su presjek trenutnog stanja i postignutih dometa. Pedeseti festival sigurno će biti prilika za brojna nostalgična sjećanja i žal za nekadašnjim dramskim amaterizmom i njegovim dometima. Lijepo i potrebno, ali ostavimo to u sjećanju, raznim zapisima i slično, a nadahnimo se ondašnjim poletom i entuzijazmom da nadahnemo nove generacije koje će graditi svoju umjetnost i razvijati svoju Fedru. Ako to uspijemo sve je ovo imalo i ima smisla.

 

fedra-program-2022


Predstave koje igraju u takmičarskom programu su: UGLEDNI GOST (HKUD „Dinara“ KS „Cleuna“ Livno), BITI HAMLET (Teatar FEDRA Bugojno), NAOPOSUM ILI NIKAKO (Klub kulture „Libuša“ Ljubuški), GAME (MTM Mostar), NEBESKA ROMANSA (Gradsko pozorište Živinice – UG „Scena“), CSI-JASET (Amatersko pozorište NERETVA Konjic), JAZAVAC PRED SUDOM (Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor), NARODNI POSLANIK (Kulturno-umjetničko društvo „Adem Alić“ Gračanica), KANATA/MRŠ U POZORIŠTE (DIS TEATAR Banja Luka), OŽILJCI (Dramski studio JU „Kulturno-sportski centar“ Kakanj), HANKA (Pozorište mladih Tuzle), AU ŠTO JE TO DOBAR POS’O (Dramski amaterski studio DASKE Laktaši), ZAMALO PRED VRATIMA (Kulturni centar Trebinje – Gradsko pozorište).


Pored bogatog takmičarskog programa, ovogodišnja FEDRA se nije štedila ni u pratećem programu, pa će publika moći uživati u izložbi „NADA“ Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i izložbi fotografija Edina Ćatića Bate „FEDRA 2006 – 2021“. Također, upriličit će se promocija monografije „50 FESTIVALA FEDRA“ koju je uredila Tidža Čaušević. Kazališna družina „ Kolarin“ iz Dubrovnika će igrati za bugojansku publiku u pratećem programu sa predstavom MARE FJOČICA, kao i predstava Vahida Durakovića PRODAVNICA BUDUĆNOSTI, a u čast pobjednika igrat će predstava ŽABA, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.


Bugojanska amaterska pozorišta su spremno dočekala 50. FEDRU, te će u pratećem programu igrati i dvije predstave Dječije scene Teatra FEDRA Bugojno, VJEŠTICA NA SUDU i ŠARENI IGROKAZ i predstava DP Eko Art Bugojno, SOS WILLIAME.

 
Teatarski festival BiH FEDRA ne može bez svojih radionica koje će ovog puta imati dvije teme i više voditelja. Radionicu „KAKO SE BAVITI GLUMOM“ vodit će glumica Slađana Zrnić, a radionicu „DRAMSKI ODGOJ“ vodit će Sanja Krnjajić i Sead Đulić.


U Domu kulture Donji Vakuf u sklopu 50. FEDRE odigrat će se predstave ZAMALO PRED VRATIMA (Kulturni centar Trebinje – Gradsko pozorište) i VJEŠTICA NA SUDU (Dječija scena Teatar FEDRA Bugojno).

 
Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala čine: Aldin Omerović, Slađana Zrnić i Dragan Komadina.

 

plakat-fedra-2022

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI