UZ POKROVITELJSTVO OPĆINE NOVO SARAJEVO

Od 19. do 23. jula: Predstavljen program Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Kultura 29.06.22, 13:15h

Od 19. do 23. jula:  Predstavljen program Omladinskog Film Festivala Sarajevo
U sklopu Vils Summer Screen biće prikazano pet dugometražnih filmskih hitova, a posljednja dva dana Festivala na rasporedu su koncerti grupa SKROZ i S.A.R.S.

 

 

 

U Goethe Institutu u Sarajevu danas je predstavljen glavni ovogodišnji program, svi programski noviteti i lokacije te specijalni gosti OFF Omladinskog Festivala Sarajevo. Direktor Festivala Kenan Musić istakao je da slijedi najveće i najbolje izdanje OFF-a i to zahvaljujući podršci partnera i sponzora, koji su i omogućili ovakvo izdanje Festivala.

 

- Ovo će btii najveći OFF ikada. Sa četrdeset filmova, skoro 200 akreditovanih gostiju i 8.000 posjetilaca koje očekujemo, pravimo Festival koji nije važan samo nama i našim gostima, nego i ovom gradu, kulturi, filmu, umjetnosti. Ugostit ćemo nagrađene glumce, reditelje, autore i najbolje od svega – nastavljamo tamo gdje smo stali 2019. godine, prije pandemije – kazao je Musić.

 

Selektor festivala i direktor programa kratkog filma Ado Hasanović, gledajući 200 filmova, od samog početka je, kako ističe, znao da će biti teško odabrati 14 najboljih za jednu i pet za drugu selekciju.

 

- Ovogodišnji OFF donosi filmove i priče koje se tiču svih nas. Pričamo o ljubavi, solidarnosti, borbi sa prošlošću o temama koje nas se tiču o problemima koje želimo rješiti. Energija, posvećenost i pažnja kod mladih filmskih autora je nevjerojatna. Morate pogledati ove filmove, kako bi shvatili važnost kratke forme i važnost filmova mladih autora – kazao je Hasanović.

 

Ovogodišnji program se realizira uz pokroviteljstvo Općine Novo Sarajevo u saradnji sa JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

 

U sklopu Vils Summer Screen biće prikazano pet dugometražnih filmskih hitova, a posljednja dva dana Festivala na rasporedu su koncerti grupa SKROZ i S.A.R.S.

 

Festival se ove godine održava na četiri lokacije, Pozorište Mladih, Gimnazijska ulica (otvoreno kino), Vilsonovo šetalište i Goethe Institut.

 

- Naš Institut i OFF djele iste vrijednosti – sloboda govora, briga o manjinama, pravo na lični izbor, demokratske vrijednosti i principi i zbog toga nam je drago da je OFF od danas u našoj kući i da realizujemo ovu saradnju. Filmovi koje prikazuje OFF su filmovi koji se bave temama koje mi promovišemo - izjavila je Simone Voight, direktorica Goethe Instituta Sarajevo.

 

Direktor Fetivala, kazao je da će ovogodišnje specijalne nagrade za Best New Apperance i najbolji mladi glumac biti dodijeljeni mladim glumačkim teen zvijezdama.

 

Među gostima Festivala biće Blear Hirinksson, mladi islandski glumac koji se na Festivalu predstavlja sa filmom „Heartstone“, a najveća senzacija svakako će biti Andre Lamoglia, kojem će biti uručena nagrada za Best New Apperance u petoj sezoni planetarno popularne Netflix serije ELITE.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI