Nakon dopisa ambasadora i visokog predstavnika

Mostar protjeruje fašiste: Gradska vlast će mijenjati nazive ulica, ali ne želi čuti opoziciju

Front 29.06.22, 08:30h

Mostar protjeruje fašiste: Gradska vlast će mijenjati nazive ulica, ali ne želi čuti opoziciju
Ambasadori su od svih vijećnika Mostara zatražili da zajedno promijene imena pet ulica i prevaziđu podjele

 

 

Jedna od tačaka 23. sjednice Gradskog vijeća Mostara bila je formiranje komisije koja će donijeti odluku o promjenama naziva spornih ulica u Mostaru. Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić istakao je kako će se na narednoj sjednici govoriti više, ali da će predsjednici klubova konstitutivnih naroda, zajedno sa gradonačelnikom i predsjednikom Vijeća, činiti spomenutu komisiju.

 

BRAĆA ZELENIKA

 

Pred vijećnicima se, inače, našao apel zvaničnika međunarodne zajednice u BiH za promjenom imena pet ulica u gradu na Neretvi, a koje mu, kako je napisano, “ne služe na čast”.

 

Ambasadori Michael J. Murphy, Johann Sattler, Matt Field, Kathleen Kavalec i visoki predstavnik Christian Schmidt prije nekoliko sedmica poslali su dopis u kojem se apeluje na sve vijećnike Mostara da zajedno izrade i usvoje nacrt prijedloga o ukidanju kontroverznih naziva ulica i iznalaženja odgovarajućih, novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele i bilo koju drugu vrstu podjela te koji će služiti na ponos svim građanima Mostara.

 

- To je ispravan čin i vrijeme je da se to učini sada. Međunarodna zajednica je spremna podržati vas u tom nastojanju, navode u dopisu.

 

No, gradonačelnik Mostara Mario Kordić poručuje da se stiče dojam kako vlast stranci na nešto prisiljavaju.

 

- Od početka mandata razgovaramo o problemima, koji se godinama guraju pod tepih, ističe Kordić.

 

- Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja drže Mostar prikovanim za bolnu prošlost. Postoji pet takvih ulica, naveli su na početku saopštenja ambasadori i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.


Apelovali su na rad na izradi nacrta prijedloga kojeg bi razmatralo kompletno Gradsko vijeće Mostara, a s ciljem ukidanja ovih kontroverznih naziva ulica i iznalaženja odgovarajućih novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele.

 

- Postoji volja od gradonačelnika i mene, kao i koalicije, a evo vidim i HDZ-a da se promijene konačno nazivi ovih ulica. Mi smo našli rješenje koje treba dati rezultat na narednoj sjednici GV-a na način da predložimo privremenu komisiju i u toj komisiji, kao najodgovorniji ljudi Grada Mostara, moja malenkost i gradonačelnik sa predsjednicima klubova konstitutivnih naroda, trebali bismo predložiti nazive, naveo je Marić.

 

Predsjednik GO SDP-a Mostar i vijećnik Arman Zalihić istakao je kako bi se članovi svih stranaka morali uključiti u ovaj proces.


- Napokon smo dobili komisiju, mada nismo zadovoljni njezinim sastavom. Ovo što je gradonačelnik predložio, vidimo da je sastavljeno samo od vladajućih stranaka, SDA i HDZ-a, i da oni žele ekskluzivno da sudjeluju u promjenama naziva ulica. Žao nam je što nisu uključili opoziciju, jer smatramo da bi trebale sve stranke biti uključene i da dobijemo odluku koja će jednoglasno biti usvojena, ističe Zalihić.

 

Vijećnici SDP-a su uoči sjednice predložili promjenu pet imena spornih ulica u Mostaru, a kako kažu, vodili su računa o svim nacionalnostima, Srbima, Jevrejima, Bošnjacima, Hrvatima...

 

- Prva ulica kojoj mijenjamo naziv je Ulica Jure Francetića. Njoj dajemo ime Ulica dobrovoljnih davalaca krvi. Druga je Ulica Vokića i Lorkovića i mijenjamo u ime Ulice Husage Ćišića. Treća je Ive Zelenike. Ova ulica je nakon rata ukinula ime njegovog brata, koji je bio antifašista i stavljena je ulica brata fašiste. Mi sada tražimo da se vrati stari naziv. Ulicu Đure Spuževića tražimo da se promijeni u Ulicu sestara Bergman. Tu je i Ulica Mile Budaka koju mijenjamo u Ulicu Svetozara Ćorovića”, istakao je Sanel Žuljević, vijećnik SDP-a.

 

NEMA PODRŠKE

 

Kada je u pitanju promjena naziva ulica tamo gdje je SDP u vlasti, Zalihić navodi kako su inicijative pokrenute, ali...

 

- Za svaku pozitivnu promjenu mi smo zainteresovani. Ja sam vijećnik u Mostaru, mogu iznijeti mišljenje. Partija je za promjenu naziva bilo kojih ulica koje imaju konotacije bilo kojeg režima. Kada su u pitanju Sarajevo i Ulica Mustafe Busuladžića, već je pokrenuta inicijativa, ali nam nedostaje podrška, naveo je.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI