BILO NEKAD U ZAJEDNIČKOJ DRŽAVI

Savjeti iz 1973. za mlade Jugoslavene koji idu na more: Kako prići djevojci na plaži? Nemoj odmah krenuti u napad...

Nedjeljni magazin 28.06.22, 12:14h

Savjeti iz 1973. za mlade Jugoslavene koji idu na more: Kako prići djevojci na plaži? Nemoj odmah krenuti u napad...
Da biste se utješili, pomislite, da, ako vaši živci titraju kao žice violine, njeni se već nalaze pred eksplozijom. Zato će isključivo od vas zavisiti kad ćete prekinuti to mučenje

 

 

 

Izvor: Yugopapir/ Prenosi: Index.hr


Počelo je ljeto i visoke temperature, a povodom toga u suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst o tome kakve savjete su mladi Jugoslaveni dobivali iz medija u vezi prilaženja djevojkama tijekom ljetovanja.


Lipanj 1973.: Ne postoji bolje i simpatičnije mjesto za započinjanje, a često i za uspješan ishod poznanstva nego što je plaža. Postoje oni koji odlaze na more da se odmore od napora tijekom cijele godine, zbog čega žive gotovo manastirskim životom, i drugi koji se žele odmarati samo onoliko koliko moraju, da ne bi stigli kući umorniji nego što su pošli.


Vi, sigurno, pripadate ovoj drugoj kategoriji, pa zato napuštate grad - lijepi vitezovi, s ludom željom da se zabavljate i živite na visokoj nozi. Da biste se malo "vratili u formu", počeli ste petnaest dana prije polaska izvoditi pregibe i čučnjeve, kako bi s vašeg atletskog tijela nestalo trbuha i sala.


Već za vrijeme putovanja pitate se kakve li su djevojke u mjestu u kojem ćete provesti ljeto.


- Uh, kakva vrućina! Čini mi se da ću poludjeti... Nikad nije vladala ovakva nemoguća temperatura. Kada bi bar pala kiša... Do đavola, počet će padati kroz desetak dana kad ja pođem na odmor.


- Kamo si odlučio otići?


- Nisam se još odlučio između Opatije i Makarske.


- Slušaj, na Olibu postoji divna plaža. Priroda je gotovo djevičanski netaknuta. Tu su i mogućnosti podvodnog ribolova, a također...


- Jesi li poludio? Što da radim na Olibu? A djevojke? Tamo sigurno nema ni jedne slobodne mještanke, a na takav tihi otok dolaze samo žene s muževima ili zaljubljeni parovi. Ne, svatko ima svoj ukus... Ti voliš podvodni ribolov, a ja nadvodni. Ne mogu zamisliti odmor bar bez jedne zgodne crnke ili plavuše... Uostalom, ne idem sam. Imam već dvije lutkice koje će mi praviti društvo.

 

- Jesu li zgodne?

 

- Zar sumnjaš u moj ukus?

 

- Do đavola, onda i ja odustajem od Oliba. Idem s tobom u Opatiju ili Makarsku!

 

pozdrav-iz-makarske-razglednica


Nemojte odmah krenuti u napad


Pošto su, po svoj prilici, te dvije djevojke u vrijeme kad ste pošli na godišnji odmor ili zauzete ili bolesne, morat ćete poći sami. Ali, ne očajavajte! Čim ste stigli na plažu, primijetili ste među kupačicama onu zbog koje vam je zastao dah.


Naravno, nemojte odmah "krenuti u napad". Da biste osigurali solidarnost konobara, dajte mu odmah dobru napojnicu. Zatim ga sljedećeg dana zamolite da vam da stol blizu izabranice vašeg srca. On vas neće moći odbiti. Ako ništa drugo, tako ćete moći ocijeniti apetit vaše ljupke prijateljice: nije isključeno da tamani jela kao neki snažan usisivač za prašinu.


To će vam biti upozorenje da je sljedećeg dana pozovete na večeru, jer ćete ostati bez para mnogo prije no što ste mislili. Zaista je nevjerojatno kako neke vitke i mršave djevojke, koje izgledaju kao da žive od vode i zraka, mogu pojesti velike količine hrane.


Započnite "kampanju" time što ćete je za vrijeme večere ili ručka pozdraviti osmijehom. Vidjet ćete je zatim na plaži, pa vam neće biti teško krenuti u napad. Na moru se djevojke žele zabavljati i sklapati nova poznanstva; da nije tako, otišle bi na neki usamljeni otok gdje osim galebova ničega drugog nema. To znači da je teren već sam po sebi idealan. Tome dodajte još vrućinu, potpuno odsustvo bilo kakvih briga...


Budite ljubazni, simpatični, nikako nametljivi


Dvije večeri kasnije (ako ne i prije tog roka) već će vam poći za rukom da je pozovete na ples, i to "na jedno divno mjesto koje je grijeh ne vidjeti". Sretat ćete je svakog jutra, odlazit ćete barkom na izlete. Sigurno ćete se sprijateljiti prije no što ste pretpostavljali.


Međutim, ponašajte se stalno na najbolji mogući način: budite ljubazni, simpatični, srdačni, ali nikad nametljivi i napadni. Budite lukavi kako bi djevojka na vama zadržala svoj izbor. Na kraju krajeva, nije tako teško dodvoriti se nekoj ženi. Učinite sve da joj stavite do znanja kako je smatrate za izuzetno lijepu, dobru, plemenitu, obrazovanu i inteligentnu - i tvrdimo vam da nikad nećete pogriješiti.


Pošto ste završili "uvodni dio", počet ćete je izvoditi izvan hotela. Izabrat ćete pažljivo romantična mjesta, zalaske na moru, noći pune mjesečine i tome slično, restorane koji su slabo posjećeni, koji imaju sjenovite bašte.


Vodit ćete je u šetnju gdje ima mnogo idilično zagrljenih parova, ali ništa nećete poduzimati. Stojte pored nje, ali je ne dotičite, pričajte joj sugestivnim i toplim glasom, gledajte je magnetskim pogledom (ako možete), ali ništa drugo.


Slušajte spokojno muziku (ako plešete - nemojte je stezati), promatrajte zalazak sunca, kad šetate, sa zadovoljstvom udišite zrak... i opet ništa više od toga.

 

makarska-nekad


Djevojka će se pitati zašto je niste poljubili


Poslije tjedan dana osjećat ćete se iscrpljeni. Ali - to je borba živaca? Ako se ne osjećate sposobni da je vodite, možete se povući kad god nađete za shodno. No, ako imate dovoljno snage za ova iskušenja, dobit ćete lijep poklon od vaše prijateljice.


Djevojka će se u prvo vrijeme diviti vašoj suzdržanosti i osjećat će se mirna pored vas. Zatim će se početi osjećati previše mirna pa će se upitati zašto je i pored tisuću povoljnih prilika (romantični restorani, šetnje po mjesečini) niste nijednom poljubili.


Pomislit će da vam se ne sviđa i učinit će sve da izgleda ljubaznija, duhovitija, pristupačnija.


Počet će češće mijenjati haljine, češljat će se pažljivije, kupit će novi parfem (za koji su joj rekli da je neodoljiv)..., ali vi i dalje budite nepopustljivi.


Vi ste najželjeniji čovjek na svijetu, ali ne želite mrdnuti ni prstom!


Da biste se utješili, pomislite, da, ako vaši živci titraju kao žice violine, njeni se već nalaze pred eksplozijom. Zato će isključivo od vas zavisiti kad ćete prekinuti to mučenje.


Bit će dovoljno samo da je pogledate na određen način pa će vam sama pasti u zagrljaj.    

 

Tekst: Ana Nović (iz serijala "Kako se upoznati", A-Š, 1973.)

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI