Na dnevnom redu i nekoliko poslaničkih inicijativa

Sjednica PSBiH: Danas glasanje o budžetu, izmjenama Izbornog zakona...

Front 27.06.22, 07:58h

Sjednica PSBiH: Danas glasanje o budžetu, izmjenama Izbornog zakona...
Poslanici bi trebali razmatrati, u prvom čitanju, Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić

 

 

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao da razmatra principe Prijedloga zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

 

Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

 

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

 

Nacrtom budžeta za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika.

 

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

 

Poslanici bi trebali razmatrati, u prvom čitanju, Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

 

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je  predlagač poslanik Nenad Nešić, a koji će biti razmatran u prvom čitanju.

 

Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, koji je predložio poslanik Nikola Lovrinović.

 

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2021. godinu,  kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2021. godinu.

 

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, kao i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

 

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i nekoliko poslaničkih inicijativa.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI