Ozbiljne turbulencije

Opasno se zaljuljala vlast u Crnoj Gori, Abazović pred padom nakon manje od 100 dana: Sve se opet vrti oko SPC

Front 26.06.22, 18:24h

Opasno se zaljuljala vlast u Crnoj Gori, Abazović pred padom nakon manje od 100 dana: Sve se opet vrti oko SPC
Kamen spoticanja opet je Srpska pravoslavna crkva, odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a

 

 

Nije prošlo ni sto dana od formiranja manjinske crnogorske vlade, a ona bi već mogla pasti.

 

Kamen spoticanja opet je Srpska pravoslavna crkva, odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a o međusobnim pravima i obvezama. Odnos SPC-a i Crne Gore već je jednom doveo do političke krize i odlaska s vlasti, nakon 30 godina, procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića, pa se već nagađa da bi (posredno) mogla presuditi i premijeru Dritanu Abazoviću.

 

Naime, ministri u Vladi žestoko su se "pokefali" oko tog sporazuma, koji nije potpisao ni bivši premijer Zdravko Krivokapić, a zasad se o Ugovoru nisu izjasnili ni iz SPC-a, odnosno još nije usuglašen.

 

Iz prosrpske Socijalističke narodne partije traže da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje.

 

Iz SNP-a kažu kako ugovore treba potpisati s "kanonskim crkvama", a iz SDP-a, pak, poručuju kako ne treba žuriti s Ugovorom jer ne smije važniji prioritet vlade biti ugovor sa SPC-om od "puta u EU", jer bi to potpuno obesmislilo ideju manjinske vlade.

 

Stoga se u Podgorici sve češće govori da bi u septembru mogli biti prijevremeni izbori.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI