Nezavidna situacija

Kolps avio-saobraćaja širom svijeta: U posljednjih sedam dana odloženo ili otkazano preko 37.000 letova!

Biznis Klub 26.06.22, 13:26h

Kolps avio-saobraćaja širom svijeta: U posljednjih sedam dana odloženo ili otkazano preko 37.000 letova!
Prije više od dvije sedmice iz Lufthanse je saopšteno da će u julu otkazati oko 900 letova, dok su u četvrtak dodali da će ukupno biti pogođeno 2.200 letova od ukupnih 80.000

 

 

 

 U posljednjih sedmicu dana avioindustrija širom svijeta našla se ponovo u nezavidnoj situaciji, što zbog rasta broja zaraženih koronom u Evropi, što zbog nedostatka radne snage i ostalih kadrovskih problema u SAD, te je prema grubim procjenama odloženo ili otkazano preko 37.000 letova.

 

Problem su osjetilii građani Srbije, njih 100, koji su po povratku iz Lisabona za Beograd ostali zaglavljeni na aerodromu u Frankfurtu, i još oko 200 turista koji su sinoć ostali zaglavljeni na aerodromu u Rimu nakon što im je kompanija Wizz Air otkazala let za Beograd.

 

Prije više od dvije sedmice iz Lufthanse je saopšteno da će u julu otkazati oko 900 letova, dok su u četvrtak dodali da će ukupno biti pogođeno 2.200 letova od ukupnih 80.000.

 

“Otkazani će biti u prvom redu domaći njemački i letovi unutar Evrope, ali ne oni na klasična odredišta za odmor, koji su dobro popunjeni u sezoni”, poručili su iz avio-kompanije, dodavši da bi mogli da promjene i raspored letenja.

 

“Sistem su dodatno opteretili štrajkovi kontrolora leta, vremenske prilike i, posebno, veći broj radnika zaraženih covidom 19”, objasnili su iz kompanije.

 

I član grupe Lufthansa Brisel Airel otkazao je ove sedmice više od 300 letova zbog trodnevnog štrajka pilota i kabinskog osoblja koji je počeo u četvrtak. Radnici protestuju protiv prevelikog radnog opterećenja i sve lošijih uslova rada.

 

Štrajk je u glavnom gradskom aerodromu Brisel i aerodromu Bruxelles South Charleroi izazvao probleme za desetina hiljada putnika, napominje agencija dpa.


 
Desetine hiljada letova unutar, u ili napuštanju SAD odloženo je i otkazano tokom prošlog vikenda. Od četvrtka 16. juna, najmanje 32.000 letova je odloženo, a više od 5.000 otkazano, pokazuju najnoviji podaci sa sajta za praćenje letova FlightAvare.

 

Početkom ove nedelje je više od 3.000 letova odloženo i oko 370 otkazano, otkrivaju ažurirani podaci kompanije FlightAvare.

 

Southvest Airlines, American Airlines i Delta Air Lines su bile najteže pogođene aviokompanije, koje su imale najviše prekida letova od četvrtka, prema FlightAvare-u, iako je Southvest imao mnogo manje otkazivanja.

 

Poremećaji tokom vikenda ističu kao zajednički imenitelj nedostatak radne snage i probleme sa kadrovima, iako su loše vremenske prilike i ekonomske posljedice tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine takođe navedeni kao razlozi za glavobolje.


 
Prema Upravi za sigurnost saobraćaja, podaci sa kontrolnih punktova na aerodromima pokazuju da je prošlog vikenda zabilježen najveći broj putnika do sada tokom kalendarske godine — koji je u petak dostigao čak 2.438.784 ljudi.

 

Dio osoblja za održavanje higijene na aerodromu Shiphol u Amsterdamu štrajkovao je nekoliko sati u ponedeljak.

 

Kako je dodao portparol sindikata, štrajk je uključivao osoblje za održavanje higijene koje nije direktno zaposleno na aerodromu, već u agencijama koje rade za druge kompanije, poput avio-kompanija i koje nisu uključene u sporazum o bonus platama.

 

Aerodrom Shiphol trenutno se bori sa nedostatkom osoblja koji je doveo do smanjenja broja putnika za 16 odsto, navodi Reuters..

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI