tuga

Djevojčica umrla nakon što se zarazila na ljetovanju u Turskoj. Ubila je bakterija koju ima svako drugo dijete

Hronika 23.06.22, 12:27h

Djevojčica umrla nakon što se zarazila na ljetovanju u Turskoj. Ubila je bakterija koju ima svako drugo dijete
“Kada je primljena u bolnicu, svi smo se molili da izdrži. Rečeno joj je da je pretrpjela oštećenje mozga koje je bilo apsolutno razorno za njeno mlado tijelo”, rekla je majka

 

 

 

Mala Allie Birchal je dobila bakterijsku infekciju dok je boravila u odmaralištu sa pet zvjezdica u Turskoj 2019. Djevojčica iz Athertona, u Velikom Manchesteru , dobila je komplikacije i razboljela se ubrzo po povratku kući-  prenosi Raport

 

Umrla je u Kraljevskoj dječijoj bolnici u Manchesteru 3. augusta 2019, a prošlog mjeseca je mrtvozornik zaključio da je umrla pošto je zaražena „jedinstvenim sojem Ešerihije koli“.

 

I nakon skoro tri godine čekanja na rezultate, porodica se nada da će ovom pričom da sačuvaju mnoge živote. Mama Katie Doson, 36, rekla je: “Izgubiti dijete je neopisiv udarac za roditelje, nama je i poslije tri godine teško pomisliti da Allie više nema i da je više nikada nećemo zagrliti”.

allie-birchal-i-majka

 

 

“Kada je primljena u bolnicu, svi smo se molili da izdrži. Rečeno joj je da je pretrpjela oštećenje mozga koje je bilo apsolutno razorno za njeno mlado tijelo”, rekla je majka.


“Ali je imala cijeli život pred sobom prije nego što nam je oduzeta na najokrutniji mogući način. Njena smrt je nešto što nikada nećemo prežaliti.”


 
Mrtvozornik je otkrio da je Allie dobila „jedinstveni soj Ešerihije koli (E. coli) koji vjerovatno potiče iz Turske, ali nije moguće reći kako je Allie dobila“.

 

“Nažalost, ništa ne može da vrati sat unazad i vrati našu princezu kući, ali smo zahvalni što je istraga završena i što bar imamo neke odgovore”, dodala je nesretna žena.

 

“Sve čemu se sada možemo nadati je da drugi ne moraju da pate kao naša porodica i da pripaze kada idu na ljetovanje”, otkrila je ona.

 

Allie je 23. jula 2019. sa porodicom posjetila „all-inclusive“ odmaralište u Turskoj, saopštio je sud u Manchesteru. 

 

Do 27. jula je dobila grčeve u stomaku, dijareju i povraćala. 

 

Kada je prvobitno primljena u bolnicu Royal Bolton, „ljekari su bili zabrinuti da Allie pati od hemolitičko uremijskog sindroma (HUS) uzrokovanog Ešerihijom koja proizvodi Shiga [toksin]“, rekao je mrtvozornik.



E. koli je izuzetno ozbiljna i može dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema, a u najgorim slučajevima, kao što je ovaj, do smrti. 

 

HUS je fatalno stanje krvi povezano sa E. koli (STEC) koji proizvodi Shiga toksin, što može dovesti do otkazivanja bubrega i oštećenja mozga. Pošto su joj dijagnostikovane obje bolesti, ljekari su odlučili da Allie treba da bude prebačena u Kraljevsku dečju bolnicu u Manchesteru na liječenje, uključujući dijalizu, saopštila je istraga.

 

Dijete je stavljeno u indukovanu komu 1. augusta, a njena porodica je dva dana kasnije donijela potresnu odluku da joj prekinu održavanje života, nakon što je magnetna rezonanca otkrila da je pretrpjela oštećenje mozga, rekli su u istrazi.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)