šta se dešava?!

U Austriji u jednom danu gotovo 11.000 novozaraženih koronavirusom!

Hronika 23.06.22, 10:12h

U Austriji u jednom danu gotovo 11.000 novozaraženih koronavirusom!
Ono što je u Austriji vidljivo posljednjih dana i sedmica je stalni rast broja novozaraženih, već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5. U Beču one čine čak 70 posto ukupnih zaraza

 

 

 


U Austriji je s utorka na srijedu zabilježeno gotovo 11.000 novozaraženih koronavirusom, tačnije njih 10.898.

 

Ono što je u Austriji vidljivo posljednjih dana i sedmica je stalni rast broja novozaraženih, već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5. U Beču one čine čak 70 posto ukupnih zaraza.

 

Austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch je novinarima rekao kako je to “očekivano”, te da rast broja novozaraženih dnevno ide “u smjeru 10.000 i 15.000”. Uprkos tome austrijska Vlada još ništa ne poduzima i kako je ministar naglasio “računa na samoodgovornost” austrijskih građana.

 

Hoće li baš na tome i ostati ne bi se reklo, jer poznati austrijski stručnjak Peter Klimek uskoro računa, kako je izjavio za domaći TV PULS 24, s najmanje 30.000 novozaraženih po danu, i to već u julu i augustu ove godine, dakle na vrhuncu ovoga ljeta. Također je napomenuo da će se pravila o karantinu ubrzo morati preispitati. Dodao je kako simulacije događanja pokazuju jasan rast broj novozaraženih i da “nema naznaka da će se brojke smanjivati”.

 

“U svakom slučaju Austrija se mora pripremati na dnevno 30.000 novozaraženih”, tvrdi Klimek. Upozorava kako se “samo s maskom sve to neće moći savladati”, jer su procjene pokazale da su sada dominirajuće virusne podvarijante još znatno zaraznije od onoga što su pokazale procjene u maju.

 

Trenutno u Austriji od koronavirusa aktivno boluje 71.802 osobe, od čega ih je 653 u bolnicama, uključujući 50 u intenzivnoj njezi, piše Fenix magazin, a prenosi N1

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

(

BLIN
KOMENTARI