Nalaz inspekcije

Dr. Jovanović, s ugovorom o djelu, uopće nije smjela operisati Dženu Gadžun

Hronika 23.06.22, 08:37h

Dr. Jovanović, s ugovorom o djelu, uopće nije smjela operisati Dženu Gadžun
Operaciju Džene Gadžun dr. Jovanović je obavljala 8. novembra prošle godine, a dijete je, nakon komplikacija, pada u komu i prebacivanja u KCUS, preminula šest dana kasnije u toj zdravstvenoj ustanovi

 

 

 

Dr. Nina Jovanović, koja je u novembru prošle godine operisala dvoipogodišnju Dženu Gadžun, djevojčicu iz Kaknja, kojoj je tokom operacije stalo srce, nakon čega je pala u komu iz koje se više nikad nije probudila, u privatnoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr. Halimić" bila je angažirana po osnovu zaključenih ugovora o djelu za obavljanje poslova specijaliste oftalmologa po potrebi, piše Faktor.

 

Utvrdili su to inspektori Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koji su izvršili ciljani inspekcijski nadzor u privatnoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr. Halimić".

 

Radi se o ugovorima o djelu sklopljenim za period od 1. decembra 2019. godine do 30. novembra 2021. godine.

 

Operaciju Džene Gadžun dr. Jovanović je obavljala 8. novembra prošle godine, a dijete je, nakon komplikacija, pada u komu i prebacivanja u KCUS, preminula šest dana kasnije u toj zdravstvenoj ustanovi.

 

Inspektori su, kako saznajemo, u nalazu naveli da, "s obzirom na to da u momentu nadzora sklopljeni ugovori ne proizvode pravno dejstvo, da je inspektor rada izdao rješenje u kojem upozorava odgovornu osobu u "Ordinaciji dr. Halimić" da se angažman lica za obavljanje poslova iz registrovane djelatnosti ne može vršiti putem zaključivanja ugovora o djelu".

 

Dakle, iz ovog nalaza inspekcije proizilazi zaključak da dr. Jovanović nikad nije smjela ni biti angažirana da radi kao specijalist u "Ordinaciji dr. Halimić", a posebno ne da izvodi operativni zahvat nad djetetom, u stomatološkoj ordinaciji i u općoj anesteziji.

 

Pored toga, inspekcija je utvrdila da "subjekt nadzora ne vodi evidenciju o radnicima i drugim licima angažovanim na radu u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim licima angažovanim na radu", zbog čega je ordinaciji "Dr. Halimić" izdao prekršajni nalog.

 

Podsjetimo da je ranije utvrđeno da dr. Jovanović u trenutku obavljanja operacije nije imala ni licencu Ljekarske komore KS, kao i da je operacija obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

 

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

 

Prema svemu što je javnosti dosad poznato, u slučaju operacije malene Džene Gadžun, apsolutno ništa nije urađeno u skladu sa zakonom.

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još nije donijelo tužilačku odluku u ovom slučaju, iako im, kako se čini, dokaza neće faliti.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI