Ugledni stručnjak

Bivši ministar finansija Putinu rekao ono o čemu se drugi javno ne usude ni zucnuti: 'Našoj privredi slijedi katastrofa!'

Front 21.06.22, 20:56h

Bivši ministar finansija Putinu rekao ono o čemu se drugi javno ne usude ni zucnuti: 'Našoj privredi slijedi katastrofa!'
Kudrin je liberalni, nezavisni političar koji je svoje prvo iskustvo stekao u administraciji gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, političkog mentora Putina i Dmitrija Medvedeva. Nakon 1996. postao je dio administracije predsjednika Borisa Jeljcina, a od 2000. bio je ministar financija Ruske Federacije

 

 

 

Bivši ministar financija Ruske Federacije Aleksej Kudrin upozorio je predsjednika Vladimira Putina da će rat u Ukrajini imati katastrofalne posljedice po rusko gospodarstvo, izvijestio je nezavisni ruski portal Meduza.

 

Citirajući dva izvora iz Kremlja, Meduza navodi kako se Kudrin - u svojstvu čelnika parlamentarne Komore za financije - našao s Putinom nakon marta, iako je ured predsjednika objavio vijest o sastanku tek 14. juna ove godine te se u službenom saopćenju uopće ne spominju događaji u Ukrajini.

 

Kudrin je, navodno svjestan da se Putin i on ne slažu oko političkih pitanja, svoje upozorenje predstavio isključivo kroz prizmu utjecaja na privredu, s obzirom na to da Putin vjeruje u njegovu stručnost kada se radi o ekonomiji i financijama.

 

U njihovom razgovoru Kudrin stoga nije rekao što misli o samom ratu, nego je samo kazao kako je on, prema njegovu mišljenju, štetan po rusku privredu. Prema izjavama osoba koje su prisustvovale sastanku, Putin ni na koji način nije reagirao na Kudrinovo upozorenje.

 

Uprkos tome, Kudrin navodno ne namjerava podnijeti ostavku na čelu Komore jer vjeruje da može više dobra učiniti ako pokuša iskoristiti tu poziciju kako bi utjecao na daljnji razvoj događaja, tvrdi jedan od njegovih poznanika.

 

Kudrin je liberalni, nezavisni političar koji je svoje prvo iskustvo stekao u administraciji gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, političkog mentora Putina i Dmitrija Medvedeva. Nakon 1996. postao je dio administracije predsjednika Borisa Jeljcina, a od 2000. bio je ministar financija Ruske Federacije.

 

Na tom je mjestu ostao ukupno 11 godina - najduže od svih postsovjetskih ministara financija - a veći dio mandata bio je i zamjenik premijera. Stekao je međunarodni ugled kao osoba predana fiskalnoj odgovornosti i provođenju poreznih reformi. Tokom njegova mandata Rusija je vratila većinu vanjskog duga koji je nakupila u devedesetima. U 2010. dobio je i prestižnu nagradu časopisa Euromoney za najboljeg ministra financija.

 

Do njegovog je odlaska došlo nakon pogoršanja odnosa s Dmitrijem Medvedevom, koji je 2011. zatražio njegovu ostavku usred sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti, iako ga se smatralo bliskim Putinovim suradnikom. Njegovu su ostavku zapadni stručnjaci ocijenili kao težak udarac za rusku privredu i dugoročnu stabilnost.

 

Danas je i dalje utjecajni ekonomist, a uz poziciju predsjednika parlamentarne Komore, Kudrin je i dekan Fakulteta slobodne umjetnosti i nauka na državnom Univerzitetu u Sankt Peterburgu te predsjednik Odbora zaklade Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI