Ministrica Đapo moli za strpljenje

Telefoni u Ministarstvu ne prestaju zvoniti: Kako do vaučera za odmor? Građani će moći birati aranžmane u FBiH

Biznis Klub 18.06.22, 20:40h

Telefoni u Ministarstvu ne prestaju zvoniti: Kako do vaučera za odmor? Građani će moći birati aranžmane u FBiH
Ako kupite paket aranžman koji košta 250 KM, vi ćete uplatiti 50 KM, a 200 KM ćete dobiti kao vaučer, objašnjava ministrica Đapo

 

 


Nakon informacije o tome da je Federalna vlada na posljednjoj sjednici usvojila program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM, a od kojih će dva miliona KM biti izdvojena za vaučere građanima, telefoni u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, čiji je to bio prijedlog, ne prestaju zvoniti.

 

U Ministarstvu su očekivali veliku zainteresiranost građana za ovaj vid subvencije njihovom odmoru u iznosu od 200 KM, ali su ih pozvali na strpljenje zbog neophodnih procedura.

 

15 dana

 

Kako nam je objasnila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ova odluka najprije mora biti objavljena u “Službenom listu”, što će, kako se nada, biti učinjeno najkasnije do kraja naredne sedmice. Potom slijedi, dodala je, raspisivanje javnog poziva za e-platforme putem kojih će biti distribuirani vaučeri.

 

– Javni poziv će trajati 15 dana i to je rok u kojem će e-platforme poput kupon.ba, odmoriubih.ba i drugih imati mogućnost da se prijave i koje će, u konačnici, građanima i prodavati turističke pakete, kao što su to i do sada radili. Nakon što s njima potpišemo ugovore građanima ćemo objasniti kako će tačno aplicirati. Naprimjer, ako kupite paket aranžman koji košta 250 KM, vi ćete uplatiti 50 KM, a 200 KM ćete dobiti kao vaučer. Sve će, jasno, zavisiti od paketa koji odaberete, ali 200 KM je iznos vaučera. Plaćanje će se vršiti karticama, pri čemu je otklonjena svaka vrsta diskriminacije i bilo kakvog utjecaja – pojasnila je Đapo.

 

Kraj godine

 

Naglasila je da će građani redovno biti informirani o tome koliko je u datom trenutku utrošeno vaučera.

 

– Kako smo rekli, ovaj program će trajati sve do 31. decembra ove godine, ali vjerujem da će ta dva miliona KM biti utrošena prije tog roka, jer većina građana je opredijeljena da svoj odmor provede tokom ljeta. Iskreno, nadam se da će građani, nakon okončanja svih neophodnih procedura, za tri sedmice moći kupovati vaučere – kazala je Đapo.

 

Značajna olakšica

 

Đapo je istaknula da će građani prema svojim preferencijama birati gdje žele provesti odmor na području Federacije BiH.

 

– Potrebno je da se građanima ponudi što više paketa kako bi svoj odmor ili dio odmora mogli provesti na onim destinacijama na kojima žele. Vjerujemo da će ovo biti značajna olakšica u ovoj situaciji s poskupljenjima, a usto što je ovo pomoć za građane, s druge strane je i značajna podrška za domaći turizam i privredu – naglasila je Đapo.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI