Dodik o sastanku sa predsjednikom Rusije

'Rekao sam Putinu da nećemo podržati dolazak njemačkih vojnika, Rusija zna da u RS ima iskrenog prijatelja'

Front 18.06.22, 15:39h

'Rekao sam Putinu da nećemo podržati dolazak njemačkih vojnika, Rusija zna da u RS ima iskrenog prijatelja'
Ponovio sam da Srpska neće i ne može odustati od svojih prava, da se zalažemo za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum, rekao je Dodik

 

 

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jučer se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Petersburgu.

 

Iako nakon održanog sastanka Dodik domaćoj javnosti nije iznio previše detalje o sastanku sa ruskim predsjednikom, lider SNSD-a se danas oglasio na svom zvaničnom Twitter nalogu gdje je dao nešto više informacija o sastanku sa Putinom.

 

Lider SNSD-a je, između ostalog, kazao kako će cijena gasa ostati ista do kraja godine, te da će od toga najviše koristi imati građani Bosne i Hercegovine.

 

Dodikovo obraćanje ovim putem prenosimo u cijelosti:

 

- Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Putinom u Sankt Petersburgu. Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH.

 

Predsjednik Putin još jednom je izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav, za razliku od mnogih sa Zapada koji bi na lažima htjeli da legalizuju kršenje Ustava i koji bi rado srušili Dejtonski sporazum.

 

Ponovio sam da Srpska neće i ne može odustati od svojih prava, da se zalažemo za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum. Čuvamo poziciju Srpske i tražimo ono što nam pripada po Ustavu. Ponovio sam da BiH može opstati samo kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

 

Veoma sam zahvalan predsjedniku Putinu što razumije složene odnose u BiH i raduje me da Rusija zna da u Republici Srpskoj ima iskrenog prijatelja i da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije.

 

Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Savjetu bezbjednosti UN-a i naš prijedlog njima je da podrže nastavak Misije ALTEA. Naglasio sam da dolazak njemačkih vojnika nećemo podržati i da to vidimo kao pokušaj da se silom nameću politička rješenja.

 

Ponovo sam obavijestio predsjednika Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat. Već u septembru imamo novi sastanak da bismo vidjeli kako teku dogovoreni projekti. Izgradnja gasovoda i dvije gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade, napisao je Dodik.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI