Šok u Sankt Peterburgu

Bloomberg: Neočekivani 'nož u leđa' Putinu od saveznika

Front 18.06.22, 15:17h

Bloomberg: Neočekivani 'nož u leđa' Putinu od saveznika
Nakon što je Putin rekao kako operacijom štiti ljude koji govore ruski u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine, moderatorica je upitala kazahstanskog predsjednika podržava li ovo stajalište Rusije

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu opravdati rat u Ukrajini ustvrdivši da je ruska operacija legalna prema međunarodnom pravu. Međutim, zasigurno nije računao da se s njim neće složiti njegov ključni diplomatski saveznik koji je u tom trenutku sjedio odmah pokraj njega - predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev.

 

Nakon što je Putin rekao kako operacijom štiti ljude koji govore ruski u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine, moderatorica je upitala kazahstanskog predsjednika podržava li ovo stajalište Rusije.

 

“Kazahstan ne priznaje ‘kvazidržave’, što su, po našem mišljenju, i Luhansk i Donjeck. Nastao bi ‘kaos’ u svijetu kada bi se pojavile stotine novih zemalja”, kazao je Tokajev dodajući da postoji kontradiktornost između pravnih načela teritorijalnog integriteta država i prava ljudi koji u njima žive na samoopredjeljenje.

 

Tokajevljevo neslaganje bila je rijetka neskladna nota za Kremlj koji je želio pokazati da Rusija uspješno prkosi američkim i evropskim sankcijama usmjerenim na izolaciju Putina.

 

Bilo je to tim značajnije jer je Putin u januaru poslao vojnike u Kazahstan na Tokajevljev zahtjev da pomognu u suzbijanju onoga što je nazvao pokušajem državnog udara. Rusija i Kazahstan također su dio Euroazijske ekonomske unije, konkurenta Evropskoj uniji predvođenog Moskvom, piše Bloomberg.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI