pojest će nas astronomska poskupljenja

Bh. stanovnici u Neumu se žale: Ne znam kako dalje, mlijeko, cigarete, ulje, sve je puno skuplje, narod gleda u pfenig

Nedjeljni magazin 18.06.22, 11:09h

Bh. stanovnici u Neumu se žale: Ne znam kako dalje, mlijeko, cigarete, ulje, sve je puno skuplje, narod gleda u pfenig
Skupi su voće i povrće, a problem je mali izbor, uglavnom samo sezonsko - priča nam Jovan

 

 

Piše: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr


Na ulazu u trgovački centar 'Bingo' u Neumu ispovijedio nam se ovim riječima dobrodržeći, ali rezignirani BiH- umirovljenik. Stjecajem okolnosti, poznat nam je iz vremena kad je, kako to kažu u susjednoj državi, "žandarao" odnosno vedrio i oblačio na vodećim funkcijama. Iz njegove pojave danas je jasno da se ne nada nekom posebnom boljitku:

 

- Evo, kesa je napola napunjena: sve sam platio skoro 40 KM, a početkom godine sve ovo me koštalo 23 KM! Život je banaliziran i narod je pretvoren u poslušnu masu, trgovci trljaju ruke a narod strepi od onog što slijedi.

 

Naš sugovornik dodaje kako su trgovcima ograničene marže za osnovne namirnice i da ih se trgovci "kao pridržavaju, ali bilježe ekstraprofite dok narod preživljava". Ime ne odaje medijima, uz upadicu:- Prošlo je moje vrijeme, davno su me novinari citirali, nema više koristi!


Inače, u svim neumskim trgovinama vlada neobična tišina: kupci prvo gledaju cijene i šutke računaju što i koliko mogu kupiti. Iako je puna sezona pred vratima i gostiju ne nedostaje, u apartmanima će se ove sezone sprema znatno manje hrane. Kupci nevoljko odmahuju rukom i samo rijetki pristaju govoriti kako preživljavaju, ne da im se pred kamere.

 

Jedan od onih koji pristaje je Sarajlija Selver Pecikoza:- Nakon ovih poskupljenja obitelji u BiH nekako preživljavaju samo uz dvije plaće. Ne znam kako dalje: mlijeko, cigarete, ulje, sve je puno skuplje, narod gleda u pfenig. Najskuplje je ulje i to ono proizvedeno u BiH. Najviše je pala potrošnja mesa, a najviše porasla kupovina tjestenine. Sve se ostalo kupuje manje i odlaže tko zna dokad...

 

Neumski umirovljenik Željko Obradović kaže kako se svinjetina još uvijek jeftina, ali je svo ostalo meso poskupjelo 30 do 40 posto! Štruca bijelog kruha je bila 1,50 a sad je 2,10 KM, sapun je bio 1,50 a sad 2,50 KM. Neum je preskup, skuplji od Sarajeva, ali ne žalim se: postavio sam sebi limit potrošnje na 10 KM, nemam auto i bježim od kavana! Volim ih inače, ali mi se ne plaća pivo 0,33 litre 2,50 do 3 KM pa kupim bocu od 2 litra za 2,70 KM i cijeli dan pomalo pijem...- otkriva nam umirovljenik iz Sarajeva Jovan Jovanović.


ASTRONOMIJA U CJENIKU


Komentira i kako se nakon enorminih poskupljenja živi vrlo teško.

 

- Nama što smo u penziji je najteže, minimalne mirovine su 350 KM a najveće i 2.500 KM! Ne pušim, ne d'o Bog, a kako sam knjigovođa, po prirodi sve uspoređujem. Normalno da ljudi kupuju najejftinije meso i mesne proizvode, najviše piletinu. Dobra je za zdravlje ali i novčanik! Skupi su voće i povrće, a problem je mali izbor, uglavnom samo sezonsko - priča nam Jovan. Na opasku da se proizvođači iz doline Neretve žale kako zbog "zelene mafije" ne mogu prodavati na sarajevskim tržnicama, kaže:- Nije istina! Sarajevo je uvijek bio multietnički grad i pruža svima šansu, iako smo mi Srbi, po nalogu Krajišnika morali otići! Ali, ja nisam htio nigdje iz svog stana!

 

O neumskim cijenama ispod i iznad magistrale čitatelji mogu sami zaključiti, ali smo želeći dobiti potpuniju sliku o životu u susjednoj državi, preko Popova polja odlazimo u Trebinje. Cesta je znatno kvalitetnija, ali sunce neumorno prži a tegljači mile u kolonama. I u gradu na Trebišnjici smo obišli dva trgovačka centra, Best u samom centru i Bingo na periferiji, a pogled na cijene ukazuje na šaroliku ponudu u istom centru.

 

Na izlazu iz Besta mladi radnik Srđan Krivoglav s uzdahom olakšanja priznaje da nije oženjen:- Možda je to dobro u ovoj situaciji? Živim s roditeljima, borimo se! Oni rade, sestra studira, ja radim i u fušu. Cijene su stvarno postale astronomske: piletina je lani bila 5 do 6 a sad je već i 15 KM! Gorivo sve diktira! Imamo standard lošiji od Hrvatske, ali su cijene većinom iste, neke kao ulje, npr. i znatno više! Rastu kao da smo na Stradunu! Katastrofa! Dok si mlad možeš, a kad dođeš u neke godine Boga mi ne znam kako tada?! Mogu i želim raditi ali stariji susjedi ne rade i krpe kraj s krajem mjeseca! Rat je šlag na tortu, samo da što prije stane! Najviše se troše riža i tjestenina, a na odmor će bome malo tko- priča Srđan.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI