Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH upozorio

'Cijena goriva u BiH prvi put u historiji izjednačena s onom u Hrvatskoj! Neka država konačno nešto poduzme'

Biznis Klub 17.06.22, 16:46h

'Cijena goriva u BiH prvi put u historiji izjednačena s onom u Hrvatskoj! Neka država konačno nešto poduzme'
Bošković za N1 još jednom apeluje, insistira da država odnosno njene institucije konačno nešto poduzmu i da smanje namete kao što je to recimo urađeno u Crnoj Gori

 

 

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH za N1 pojasnio je da prvi put u historiji cijena goriva u Bosni i Hercegovini je izjednačena sa onom u Hrvatskoj, iako ova zemlja ima drugačiju poreznu politiku kao i standard stanovništva.

 

Bošković za N1 još jednom apeluje, insistira da država odnosno njene institucije konačno nešto poduzmu i da smanje namete kao što je to recimo urađeno u Crnoj Gori.

 

“Nabavna cijena goriva u protekla tri dana je na istom nivou iako je bilo manjih oscilacija na berzi. Cijena se na tržištu formira po principu ponude i potražnje odnosno kada se zalihe potroše i nabave nove”, rekao je Bošković.

 

Ulazimo u ljeto kada je, kako je Bošković, objasnio veća potražnja nego proizvodnja, što će biti posebno izazovno u okolnostima u kojima se cijeli svijet nalazi.

 

Također, da situacija na tržištu BiH nije najbolja pokazuje informacija do koje je Bošković došao a to je da jedna od većih veleprodajnih kompanija napušta naše tržište.

 

“Ne želim paničiti, nije mi to cilj, ali pitanje je šta će to značiti za energetsku stabilnost”, pita se Bošković.

 

Na kraju, Bošković kaže da još nadležnih nema nikakvog odgovora na zahtjev da se ukine carina kojoj nije porijeklo Evropska unija, CEFTA ili zemlje s kojima BiH ima sporazume o posebnim odnosima.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI