VIDEO/ Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Dodik se u Rusiji obrušio na Zapad: 'Oni su zatvoreni i rade protiv Srba. Svijet ima tri lidera - Putina, Erdogana i Xija'

Front 16.06.22, 14:38h

Dodik se u Rusiji obrušio na Zapad: 'Oni su zatvoreni i rade protiv Srba. Svijet ima tri lidera - Putina, Erdogana i Xija'
Iskazavši zahvalnost Rusiji i Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na, kako je kazao, velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svijet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepovjerenja na svijetu

 

 

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji jer RS to nije dozvolila.

 

“Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali RS to ne dozvoljava”, rekao je Dodik.

 

On je naveo da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik RS. Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta.

 

Dodik je istakao da se svijet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize, te da postoji veoma visok stepen nepovjerenja na globalnom nivou.

 

“Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo”, rekao je Dodik.

 

On je rekao i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

 

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima tri lidera – predsjednike Rusije, Kine i Turske – Vladimira Putina, Xi Jinpinga i Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Iskazavši zahvalnost Rusiji i Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na, kako je kazao, velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svijet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepovjerenja na svijetu.

 

“Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu”, rekao je Dodik.


 
Dodao je da je Zapad i dalje “zatvoren i ne dozvoljava ništa, oduzima rusku privatnu imovinu, zatvara medije”.

 

“Zamislite onda koliko je nama malima teško, kada neki trećerazredni zapadni diplomata dođe da se dokazuje kod nas”, poručio je Dodik i dodao da samo naivni političari misle da te diplomate imaju neku moć.


 
Dodik je rekao i da na Balkanu ima ruskog utjecaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje.

 

“Balkan je sve ovo iskusio – snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu. To doživljavamo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatlantske doktrine u vezi sa Istokom”, rekao je Dodik.

 

Istakao je da Rusija nije bacala osiromašeni uranijum na Srbiju i RS posredstvom NATO bombi.

 

“Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svijet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu da donose odluke”, rekao je Dodik.

 

On je poručio da bi sukob u Ukrajini trebalo što prije da bude okončan.

 

“Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svijet ne smije otići u globalni sukob. Najveći dio čovječanstva razumije šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što prije prestati”, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

 

Dodik bi se u petak trebao sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji će učestvovati na Plenarnoj sjednici foruma.

 

 

(RTRS, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI