Čeka se kazna

Zvijezda Netflixove serije ubila vlastitu majku: Planirao je smaknuti i kanadskog premijera, sve je snimio!

Hronika 16.06.22, 12:51h

Zvijezda Netflixove serije ubila vlastitu majku: Planirao je smaknuti i kanadskog premijera, sve je snimio!
Prema CBC-u, Grantham je u martu 2020. ustrijelio svoju 64-godišnju majku Barbaru Waite u potiljak dok je svirala klavir

 

 

Kanadski glumac, 24-godišnji Ryan Grantham, poznat po ulozi u “Riverdaleu”, osuđen je nakon što je u martu priznao krivicu za ubistvo svoje majke Barbare White, a navodno je planirao ubiti i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

 

Granthamu (24) je započelo saslušanje o izricanju kazne na Vrhovnom sudu, koje će odrediti koliko dugo treba služiti kaznu prije nego što ispuni uvjete za podnošenje zahtjeva za uvjetni otpust, prenosi Jutarnji list.

 

Ubistvo drugog stepena nosi obaveznu doživotnu kaznu zatvora, a razdoblje zabrane uvjetnog otpusta kreće se od 10 do 25 godina.

 

Prema CBC-u, Grantham je u martu 2020. ustrijelio svoju 64-godišnju majku Barbaru Waite u potiljak dok je svirala klavir.

 

Ranije ove godine priznao je krivicu za ubistvo drugog stepena, nakon što je prvobitno optužen za ubistvo prvog stepena.

 

U postupku izricanja kazne, tužitelji su oslikali Granthamovo psihičko stanje u trenutku smrti majke.


 
U ponedjeljak je sud navodno čuo kako je Grantham uvježbavao ubistvo i snimao videozapise tokom cijelog postupka, uključujući snimke nakon ubistva u kojima je priznao i pokazao tijelo svoje majke.

 

Sljedećeg je dana navodno u automobilu imao tri pištolja, municiju, desetak molotovljevih koktela, potrepštine za kampiranje i upute kako doći do Trudeauove porodične kuće.

 

Svoj plan o ubistvu kanadskog premijera iznio je policiji, kao i odlomke iz privatnog dnevnika koji su pročitani na sudu. Srećom, nikada nije stigao do Trudeauove rezidencije, već je otišao u sjedište policije u Vancouveru kako bi se predao.

 

Kako prenosi CBC, tužiteljstvo se poziva na psihijatrijske izvještaje koja ukazuju na to da je prolazio kroz ‘intenzivno razdoblje kliničke depresije tokom vremena koje je prethodilo ubistvu".

 

Grantham je navodno odlučio ubiti svoju majku “kako bi je poštedio da ne vidi nasilje koje je namjeravao počiniti”.


 
Psihijatrijski izvještaji također su pokazali, prema CBC-u, da je Grantham “imao porive počiniti nasilje i ubiti se”.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI