FOTO&VIDEO/ Nezvanična posjeta Turskoj i srdačni doček

Dodika dočekao i svjedok sa vjenčanja kćerke Bakira Izetbegovića!? Ko je muškarac koji je Sebiji Izetbegović nosio kišobran

Front 15.06.22, 09:21h

Dodika dočekao i svjedok sa vjenčanja kćerke Bakira Izetbegovića!? Ko je muškarac koji je Sebiji Izetbegović nosio kišobran
Pitanje je zašto Izetbegović nije iskoristio svoje veze kako bi Dodika i Istanbulu ostavio na ‘suhom’ umjesto što je paradirao i lobirao za svoje ideje?

 

 

Milorad Dodik jučer ja na svom putu ka ruskom Sankt Peterburgu, gradu političkog uskrsnuća Vladimira Putina, kao tranzit koristio Tursku, odnosno Istanbul.

 

Između letova Dodik nije gubio vrijeme, pa je ‘slobodan hod’ u Turskoj iskoristio za nekoliko sastanaka.

 

Kako je i sam izvijestio na svom Twitter nalogu, prvo je održao sastanak s privrednicima s kojima je razgovarao o gradnji puteva po RS, da bi kratku posjetu završio ugodnim druženjem s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

 

Dodikova posjeta otvara nekoliko pitanja, a na vidjelo je izbacila i neke blago rečeno političke skandale.

 

Dodikovo sastančenje po Istanbulu, kako je Raportu rečeno, nema nikakve veze s Predsjedništvom BiH. Tačnije, nije bilo nikakvih konsultacija niti odluka, što znači da je Dodik u Tursku putovao faktički nezvanično.

 

Postavlja se pitanje, kako i zašto su ga i u kojem svojstvu primili najviši turski zvaničnici, u koje sigurno spada šef diplomatije ove države?

 

Dodik je sastanak s Cavusogluom iskoristio da oživi politički nakaradnu ideju o zajedničkom sastanku vođa naroda odnosno sastanku predsjednika Hrvatske, Srbije, Turske i BiH kako bi razgovarali – o BiH.

 

 

Ideja je to koju je u startu odbacio Bakir Izetbegović, a svoje protivljenje direktno je prenio i vjenčanom kumu svoje kćerke, inače predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

 

Naravno, pitanje je zašto Izetbegović nije iskoristio svoje veze kako bi Dodika i Istanbulu ostavio na ‘suhom’ umjesto što je paradirao i lobirao za svoje ideje?

 

No, osim što Izetbegović, ali ni njegov politički fikus u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović nisu upozorili Tursku da Dodik dolazi bez ikakve saglasnosti države, strukture SDA očito su svoje veze iskoristili da Dodiku pomognu s njegovm infrastrukturnim projektima u RS.

 

Naime, na videu koji je Dodik objavio, a u kojem se zahvaljuje Cavusogluu na divnom gostoprimstvu, može se uočiti jedna dobro poznata faca.

 

Radi se o Omaru Musabegoviću.

 

Rapot je o njemu detaljno izvijestio tokom vjenčanja kćerke bračnog para Izetbegović. Da se lakše sjetite, radi se o liku koji je Sebiji Izetbegović nosio kišobran.

 

omar-musabegovic-sebija-izetbegovic

 

Musabegović je inače blizak prijatelj porodice Izetbegović, a na vjenčanju je bio svjedok. Nekada je bio suvlasnik poznatog sarajevskog kafića ‘Pravda’ u centru grada.

 

Danas je Musabegović privrednik i graditelj.

 

omar-musabegovic-dodik-cavusoglu

 

Nakon što je Bakir Izetbegović u januaru 2018. godine najavio izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, on je već u februaru registrovao firmu Aksiom Invest u Beogradu, čija je djelatnost izgradnja autoputeva.

 

Musabegović je i zastupnik turske firme u Beogradu Tasyapi koja je i dobila posao gradnje autoputa Sarajevo – Beograd, a koji bi finansirala Turska.

 

Vjerovatno je Musabegović bio jedan od privrednika koji je s Dodikom razgovarao o gradnji autoputeva po RS.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI