Implementacija Aneksa 6 Dejtonskog sporazuma

Devizne štediše u BiH traže pomoć visokog predstavnika i hitnu isplatu štednje

Biznis Klub 13.06.22, 14:48h

Devizne štediše u BiH traže pomoć visokog predstavnika i hitnu isplatu štednje
'Čekamo da nas primi visoki predstavnik, shvati težinu problema i preuzme odgovornost za implementaciju Aneksa 6, odnosno u najkraćem roku osigura da štedišama, poslije 30 godina, bude hitno isplaćena njihova štednj', kazala je Omersoftić

 

 

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini poziva visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da, u skladu sa svojim ovlastima, omogući implementaciju Aneksa 6 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, kako navode, ključni regulator sudske vlasti i obezbjeđuje zaštitu ljudskih prava u BiH. 

 

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja Amila Omersoftić kazala je na konferenciji za novinare da taj aneks praktično nije u funkciji od 2003. godine, te da bez toga oni u Bosni i Hercegovini ne mogu ostvariti svoja prava.

 

- Čekamo da nas primi visoki predstavnik, shvati težinu problema i preuzme odgovornost za implementaciju Aneksa 6, odnosno u najkraćem roku osigura da štedišama, poslije 30 godina, bude hitno isplaćena njihova štednja - kazala je.

 

Kako navode iz Udruženja, Bosna i Hercegovina je preuzela odgovornost za isplatu štednje kod domaćih banaka i obavezala se da će, u okviru suradnje sa međunarodnim institucijama, pomoći štedišama da naplate svoju štednju od Slovenije i Srbije.

 

- Mi ćemo se za ovo izboriti sigurno, timovi već razrađuju na koje ćemo sudove ići izvan Bosne i Hercegovine. Međutim, od pošteno zarađenog novca važnije nam je zalaganje za državu i zaštitu ljudskih prava. Za to se može pobrinuti visoki predstavnik - naglasila je.

 

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH podsjećaju da, i pored dvije presude Evropskog suda za ljudska prava, više od 25.000 štediša nije uspjelo vratiti svoja devizna sredstva koja su dali na štednju bankama sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI