FOTO/ Jeste li znali

Smije li odrasla osoba imati seks s osobom od 17 godina? Smije, evo koja je dobna granica u BiH i evropskim zemljama

Lifestyle 13.06.22, 12:51h

Smije li odrasla osoba imati seks s osobom od 17 godina? Smije, evo koja je dobna granica u BiH i evropskim zemljama
Prema istraživanju o spolnom iskustvu mladih koje je objavio HZJZ, u Hrvatskoj je prosječna dob prvog spolnog odnosa oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente.

 

 

Što kada četrdesetogodišnjak ili tridesetogodišnjak želi stupiti u spolni odnos s maloljetnom osobom koja svojevoljno pristaje na spolni čin?

 

Dobna granica u Hrvatskoj za pristanak na seksualni odnos je 15 godina, dakle sve osobe starije od 15 godina mogu, ako je suditi po Zakonu, stupati u dobrovoljne spolne odnose s odraslim osobama, bilo da one imaju 20, 30, 40 ili više godina, piše Slobodna Dalmacija.

 

Primjerice, poznat je slučaj 17-godišnje djevojke koja je pobjegla od kuće i to kod bitno starijeg muškarca. Sve je prijavljeno policiji, ali policija nije mogla ništa jer je djevojka svojevoljno boravila u njegovoj kući i smatrali su se parom. 

 

Evo koja je donja dobna granica seksualne aktivnosti maloljetnika i odraslih osoba dopuštena u pojedinim zemljama

14 godina: Albanija, Andora, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Lihtenštajn, Makedonija, Crna Gora, Portugal, San Marino, Srbija
15 godina: Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Island, Monako, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska 
16 godina: Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, Finska, Gruzija, Kazahstan, Kosovo, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Nizozemska, Sjeverni Cipar, Norveška, Rusija, Španjolska, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo
17 godina: Cipar, Irska
18 godina: Turska, Vatikan

 


U Zakonu Republike Hrvatske stoji da osoba od 16 godina, uz dozvolu roditelja, može stupiti i u brak. 

 

No, ako je osoba od 15 do 18 godina ostavljena nekome na brigu (učitelj, staratelj i sl.), onda tada odrasloj osobi nije dopušteno upuštanje u intimne odnose, jer se smatra da mu je povjerena na čuvanje i odgoj. 

 

Iako maloljetna osoba u dobi od 15 do 18 godina može stupati s odraslim osobama u intimne odnose, zabranjeno je slati ili primati pornografske materijale od takvih osoba. 

 

Prema istraživanju o spolnom iskustvu mladih koje je objavio HZJZ, u Hrvatskoj je prosječna dob prvog spolnog odnosa oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente.

 

– Dijete mlađe od 15 godina ne može dati zreli pristanak i gotova priča. Granica za pristanak na seksualni odnos minimalno treba biti 15 godina jer centri za kritičnost u mozgu kod djece nisu razvijeni da bi mogli dati zreli pristanak - rekla je za Večernji list psihologinja prof. dr. Gordana Buljan Flander. Da se nju pita, granicu za pristanak na seksualni odnos bi se kod nas podigla na 16 godina.

 

Ostatak teksta o tome šta kaže Zakon Republike Hrvatske, možete čitati OVDJE.

 

seks-pristanak-maloljetnici-evropa

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI